sobota 30. apríla 2016

Kúzelník z Auschwitzu + Tajomstvo príborníka + Noční špióni

Pojinkova vážna téma (pokračovanie):


Deti a holokaust - knižky od Kathy Kacer




Kúzelník z Auschwitzu


Pojinko zistil, že minule tému zďaleka nevyčerpal. Jeho knižnička je totiž bohatšia o tri nové prírastky. Keď som hľadal ďalšie knihy s tématikou holokaustu určené pre deti, naďabil som na diela detskej psychologičky a zároveň zručnej spisovateľky Kathy Kacerovej. Tá tieto príbehy dokáže podať tak, aby neboli drastické, aby boli vhodnejšie aj pre mladšieho čitateľa, no to jej príbehom na sile nijako neuberá. Vďaka svojej práci má tiež schopnosť vystihnúť detskú psychiku, vie sa vcítiť do ich prežívania a vie nazerať na svet optikou detského hrdinu.

Pohľad mi padol najskôr na Kúzelníka z Auschwitzu (čiže Osvienčimu). No a keďže Pojinkov prastrýko bol kúzelník, áno, skutočný kúzelník - žonglér, iluzionista, eskamotér, ktorý sa touto profesiou živil, bol som o to viac zvedavý na príbeh židovského chlapca Wernera, ktorý sa v koncentračnom tábore stretáva s kedysi úspešným kúzelníkom. Ten musí krutým dozorcom predvádzať rôzne triky a tí ho na oplátku nechajú žiť. Chlapec sa so starším mužom skamaráti a spoločne sa im podarí dočkať oslobodenia. 
Príbeh pôsobí o to silnejšie, že je napísaný podľa skutočných udalostí. Na konci knihy nájdete aj fotografickú prílohu.


info:
ilustrácie: Gillian Newland
vydal: Verbarium, 2015
počet strán: 32
väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 10+
pre chlapcov aj dievčatá



Tajomstvo príborníka


Dvaja súrodenci, brat a sestra sú na návšteve u babky. A zo všetkého najviac sa tešia na babkino rozprávanie. Babka toho toľko prežila! A babka začne spomínať...
V tej chvíli sa začína odvíjať príbeh, ktorý je tiež inšpirovaný skutočnosťou. A síce, spisovateľkina mama naozaj prežila Druhú svetovú vojnu v Československu, a aby sa vyhla transportu do koncentračného tábora, schovávala sa v príborníku. Presne tak ako dievča Gabi, hlavná hrdinka príbehu.
A verte, že príbeh je to pútavý a veľmi dobre napísaný.
Pojinko je prešťastný, že nakoniec všetko dobre dopadlo (aspoň relatívne). Lebo bohužiaľ často sa takéto príbehy končili aj zle :(


info:
vydal: Verbarium, 2015
počet strán: 128
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 11+
pre dievčatá aj pre chlapcov





Noční špióni


Tajomstvo príborníka má aj priame pokračovanie. Je ňou kniha s názvom Noční špióni. Je v podobnom duchu, je rovnako pútavo napísaná a snáď ešte napínavejšia, len je o polovicu dlhšia. No ešte sa Vám aj máliť bude!
Dej pokračuje tam, kde skončil prvý diel. Blíži sa koniec vojny, no čím je bližšie vyslobodenie, tým väčšie je nebezpečenstvo. Gabika sa musí skrývať v horách...


info:
vydal: Verbarium, 2015
počet strán: 200
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 11+
pre dievčatá aj chlapcov


Pojinko môže hociktorú z týchto troch knižiek (alebo najradšej všetky naraz) odporúčiť jednak pre zaujímavý príbeh a kvalitné spracovanie, ako dobré čítanie pre staršie deti a mládež, no ponúkajú toho viac. Sú nesmierne cenné i ako zdroj informácií o tej dobe. Slúžia ako zdvihnutý varovný prst a nabádajú k tomu, aby sme sa poučili. Všetky sú napísané veľmi obratne a citlivo, takže sú ideálne pre mladého čitateľa, ktorého táto téma zaujíma a chce si prečítať niečo hodnotné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára