nedeľa 17. júla 2016

Most do krajiny Terabithia

Pojinko odporúča




Most do krajiny Terabithia - Katherine Patersonová


Pojinko túto knihu zbožňuje. Patrí k jeho najobľúbenejším. A snáď aj objektívne môže povedať, že to je jedna z najlepších kníh určená pre staršie deti/mládež. Prestížna Newberyho medaila, ktorú kniha získala, je toho dôkazom. A milióny fanúšikov k tomu. Ako čitateľov, tak aj divákov. Veď knižka bola hneď dvakrát sfilmovaná. A tak sa Pojinko odhodlal k tomu, aby porušil jedno z pravidiel svojej knižničky. A síce: zaumienil si, že bude recenzovať len tituly, ktoré sú aktuálne, teda tie, ktoré sa dajú kúpiť v kníhkupectvách či prostredníctvom internetového obchodu, ale Most do krajiny Terabithia je už vypredaná. Zoženiete ju iba v antikvariátoch alebo si ju môžete požičať v knižnici. A bola by chyba, keby ste tak neurobili. Veď práve pre to, Pojinko porušil svoje nepísané pravidlo - neodpustil by si, keby Vás neoboznámil s takýmto nádherným dielom.

Most do krajiny Terabithia v sebe obsahuje všetky dôležité a závažné témy dospievania. Kniha je veľmi bohatá na rôznu problematiku, ktorá s tým vekom súvisí. Ale nie je to len o otázkach, autorka predkladá aj odpovede. Knižka je teda úžasná aj v tom, že môže mnohým mladým ľuďom pomôcť. Nielen ich zabaviť, ale aj ich výrazne obohatiť. A takisto ukázať ten správny smer, tú vhodnú a hodnotnú cestu životom. Viem si predstaviť, že nejeden mladý čitateľ sa s protagonistami príbehu stotožní. Ale nie sú to len strasti, o ktorých sa dočítame, pani spisovateľka nám prostredníctvom svojich literárnych hrdinov ukazuje, že dospievanie môže byť aj kúzelný čas plný krásy a radosti. A tak sa pozrieme na nie príliš ideálne vzťahy v rodine, no aj na to, že si k sebe ľudia nakoniec nájdu cestu a pochopenie. Pozrieme sa na ubíjajúcu školu a život v malom meste, no i na to, ako si to všetko zlepšiť vďaka tvorivosti a fantázii. Kniha nám ukazuje silu a moc predstavivosti a to, ako veľmi vie skrášliť a ozvláštniť život, keď si hlavný hrdina Jess a jeho kamarátka Leslie vymyslia vlastný svet na motívy Narnie a nazvú ho Terabithiou. Čo je ale dôležitejšie, autorka nenabáda na únik od reality, ale v Tolkienovom duchu nám hovorí, aby sme sa do vysneného sveta uchýlili len na chvíľu a načerpali tam silu pre život a pre boj, čo upotrebíme v tomto svete. Napriek obálke a zdaniu z filmu (ak ste ho videli) sa nedá povedať, že kniha by patrila do žánru fantasy. To fantastické je v knihe len okrajové a je založené výlučne na predstavivosti našich hrdinov. No hoci mám veľmi rád fantasy, takýto prístup mi vôbec nevadil, môžem povedať, že skôr dodal knihe veľkú mieru originality. Pozrieme sa aj na motív prvej lásky a hlbokého priateľstva. Ale aj žiaľu a nečakanej straty. A ako sa s ňou vyrovnať, aj keď to nebude ľahké. Vyrovnať sa, no nezabudnúť.

Úžasné je posolstvo knihy. Tých posolstviev je vlastne hneď niekoľko. A ťažko povedať, ktorým začať. Každý si tam niečo nájde. A sú to záležitosti veľmi silné a obohacujúce. Napríklad o tom, že si treba ísť za svojím snom, a že je možné ho dosiahnuť vďaka úsiliu, ale aj to, že je potrebné pomáhať druhým a veci začnú mať zmysel nielen vtedy, keď napĺňajú nás samých, ale robíme ich aj pre potechu tých druhých. Tiež hovorí kniha o tom, aby sme nepodceňovali druhého, lebo nikdy nevieme, čo sa v ňom skrýva a ako nás môže prekvapiť. Nakoniec z toho môže byť skvelé priateľstvo! Alebo to, že keď sme odlišnými od väčšiny ešte to nemusí znamenať, že sme horší, naopak, sme rovnako hodnotní a možno máme dokonca schopnosti, ktoré nás robia výnimočnými. Možno vieme krásne kresliť či dokážeme rozprávať pútavé a zaujímavé príbehy. Napríklad. Každý, kto má dobré srdce a vie byť citlivý ku druhým, nesie v sebe nesmierne bohatstvo. Ale aj to, že snáď v každom drieme odvaha, ktorú dokážeme prebudiť, žiaden strach ;)

Kniha je aj veľmi smutná, ale to nie je dôvod, aby ste sa jej vyhli. Šťastie býva sprevádzané smútkom, tak to v živote nezriedka chodí. A tak aj táto kniha dokáže mladého človeka pripraviť na školu života viac ako dobre.

V mnohom mi táto knižka pripomenula inú, ktorej som sa venoval vo svojej knižničke, určenú pre trochu mladších čitateľov a dokonca z pera slovenskej autorky Jaroslavy Blažkovej, Ostrov kapitána Hašašara.

info:
vydal: Ikar, 2007
počet strán: 160
klasický formát, pevná väzba s prebalom
veková hranica: 11+
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára