utorok 20. septembra 2016

Príbehy kocúra Mineta

Pojinko odporúča




Príbehy kocúra Mineta - Imro Weiner-Kráľ


Tak moji milení, toto je špeciálna knižka!
Netradičná, nádherná a s veľmi pohnutým osudom...
Veru tak, táto knižka má za sebou dlhú a zaujímavú históriu. Dalo by sa povedať, že prežila neľahký, no krásny život. Presne tak ako jej stvoriteľ. Joj, hovorím v minulom čase, a to je zle. Lebo s novými čitateľmi sa pre ňu začína nové obdobie života. Vďaka vydavateľovi a vďaka Vám!
Nech sa páči, predstavujem Vám obrázkovú knižku, ktorú postupne písal (v tomto prípade predovšetkým kreslil) známy maliar pre svoju dcérku. Pravda je to veľmi milé a dojímavé, keď niekto takto nezištne a z lásky využije svoj talent? Ale to neviete celú pravdu. Jeho malá dcéra Elise aj s mamou žili vo Francúzsku a ich otec Imro sa k nim nemohol odsťahovať. A keď sa o to pokúsil, dokonca sa dostal do väzenia. Takto ich delili hranice a veľká diaľka. Nemohli sa ani len navštevovať. Pojinko Vám nechce dávať lekcie z histórie a v tomto prípade hlavne z histórie nespravodlivosti, ale toto je veľmi smutné. A nie je to v takomto svetle o to ešte viac dojímavé? Aby bol otec s dcérkou aspoň v akom takom kontakte, vymýšľal jej príbehy, ktoré nazval Rozprávky pre Elise a nakreslené jej ich na pokračovanie posielal spolu s listami.

Teraz, prvýkrát po desiatkach rokov od svojho vzniku, vychádzajú knižne. A v krásnej úprave.

Ale táto knižka je sama osebe natoľko milá, že aj keby som o pozadí jej vzniku nič netušil, alebo by bola napísaná len tento rok a za ideálnych podmienok, tak či tak by získala POJINKOVU MEDAILU ZA ROZMILOSŤ A PUFŇATOSŤ.
Takže Vám predstavujem nového držiteľa tohto najprestížnejšieho možného ocenenia ;)

Viacerí sa ma už pýtali čo to tá rozmilosť a pufňatosť vlastne je. Nuž, rozmilosť je básnická skomolenina slova roztomilosť a pufňatosť je akýsi pojinkovský novotvar označujúci zlatučké kresby. Najlepšie tučnučkých a guľatučkých zvieratiek a bytôstiek :)

O knižke sa písalo aj v médiách. Ak máte záujem, prečítajte si: http://kultura.sme.sk/c/20201697/za-dcerkou-nemohol-vycestovat-posielal-jej-krasne-malovane-pribehy.html

A zistil som, že o knižke prednedávnom krásne, prekrásne písala aj moja kamarátka (Pojinko si ju tak trúfa nazvať) a výborná blogerka. Takže jej patrí prvenstvo. A v jej článku sú navyše aj krásne fotky, oveľa krajšie ako by vedel odfotiť červíček bez ručičiek, takže navštívte jej kúzelný blog, ktorý je takisto ako Pojinkov, venovaný detskej literatúre :) A garantujem Vám, že budete okúzlení :)


info:
vydal: Petrus, 2016
počet strán: 143
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 3+
pre dievčatá a nielen pre dievčatá ;)
 

2 komentáre: