piatok 30. júna 2017

To je jazda!

Pojinko odporúča






To je jazda! - Ester Stará


Kamaráti, traja chlapci a dve dievčatá, sa dostanú do areálu starého kláštora. Je to perfektné miesto, kde sa môže partia stretávať, kde bude ich "základňa". Hlavne keď sú tu perfektné prekážky na skateboard a korčule!

Už dlhšie tu Pojinko nepísal o príbehu, ktorý by bol zo života súčasných detí. Poďme to teda napraviť. Tu je jeden taký. A dobrý!
Je to akási moderná, realistická rozprávka. Obsahuje všetky tradičné a obľúbené prvky ako je objavenie tajného miesta a jeho následné skúmanie, priateľstvá medzi rovesníkmi, ale aj prvá láska (veľmi milo a decentne opísaná), dobrý skutok, ktorý deti vykonajú a jedno nečakané tajomstvo, ktoré sa podarí úspešne rozlúštiť. Nechýba dobrodružný element, ktorý je v knihe aktualizovaný do podoby, akú skutočne môžu zažiť dnešné deti. A tak je tu namiesto, povedzme krvilačných pirátov, obávaná skupinka starších detí - pubertiakov, ktorí robia zle tým menším. A stretneme tu aj zlo, ktoré je potrestané. V tejto knihe má samozrejme civilnejšiu podobu zlodeja. Stavba príbehov ostáva rovnaká, mení sa podoba kulís. A pokiaľ ostáva platné to morálne posolstvo o potrebe konať dobro, pokiaľ bude vyzdvihovať hodnoty ako je priateľstvo a láska, je niekedy možno len fajn, že tieto, vo svojej podstate klasické príbehy, dostanú nové šaty. Mnohé deti sa tak lepšie vžijú do protagonistov takýchto moderných kníh, sú im bližší, vedia sa s nimi stotožniť. Chodia do školy, prežívajú a riešia to isté, čo oni. Ibaže naši knižní hrdinovia, aby to bolo dosť pútavé, sa zapletú do jedného nevšedného dobrodružstva... nebudem viac prezrádzať, ale autorka tu spracovala veľmi vďačný a zaujímavý námet.

Jediné, čo môžem knižke vytknúť a aj jej vytýkam je to, že niekedy nie je slovník detí príliš vyberavý. Netvrdím, že sú vyložene vulgárne, sú presne také aké sú ich skutočné predobrazy, sem tam si aj zanadávajú, ale Pojinkovi sa to nepáči, vie, že ak raz začnete rozprávať neslušne, ťažko si od toho odvyknúť...


ukážka:








info:
ilustrácie: Milan Starý (veľmi dobré ilustrácie, niekedy vo forme komiksu, ktorý je priamo súčasťou deja)
vydal: Albatros, 2012
počet strán: 88
trochu väčší formát, pevná väzba
ideálny čitateľský vek je okolo 10 rokov
väčšmi asi pre chlapcov, ale ak je dievča taký dobrodružnejší typ, bude ju kniha baviť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára