nedeľa 17. septembra 2017

Nie, nie, nie, veruveru nie

Pojinkove poetické poklady



Nie, nie, nie veruveru nie 

text: Dániel Varró

ilustrácie: Írisz Agócs


To, že Pojinko obľubuje básničky, je stará známa vec, a nejeden čitateľ jeho knižničky si uvedomil, že má v láske aj tzv. tie "picture books", teda obrázkové knižky, kde je príbeh spoluvytváraný a rozprávaný práve cez ilustrácie. No a keď sa vyskytne kombinácia týchto dvoch prístupov k najmenšiemu čitateľovi, Pojinko je spokojný, prespokojný. Hneď nad takouto knižočkou žasne a rozplýva sa a zisťuje, že autori a ilustrátori určite netvoria len pre malé deti, ale musia dobre rozumieť aj čítajúcim červíkom!
I dostala sa Pojinkovi pod okuliarky jedna prenesmierne roztomilá knižočka, pri ktorej sa veľa nasmial. Má pôvabný a vtipný text, krásne zrýmovaný, dokonca s výchovným dôrazom a k tomu oplýva veľmi peknými a zároveň smiešnymi kresbami. Malý chlapec, hrdina tejto knižky sa dostáva do rôznych každodenných patálií a zázračná formulka, ktorá je názvom tejto knižky mu na konci každého minidobrodružstva ukáže správny smer. Ak sa pre túto knižku rozhodnete, určite s ňou strávite milé chvíle so svojimi malými (ne)čitateľmi a budete sa k nej vracať stále znovu a znovu.

Aj preto, aj pre všadeprítomnú mačičku (chlapcovu kamarátku, ktorá ho sprevádza) udeľujem tejto knižočke Pojinkovu medailu za rozmilosť a pufňatosť.

vysvetlivky: rozmilosť je väčšie štádium toztomilosti a pufňatosť zas neodolateľná milá tučnučkosť :D

ale už je načase malá ukážka (čítajú Pojinkovi kamaráti, plyšové psíky Placúšik & Placinko):

Čo urobiť s kvetmi,
ktoré zvädli?

Navariť im 
plný tanier knedlí?

Treba na ne v jednom kuse volať:
"Vstávať kvety! Holá-holá-holá?"

Nie, nie, nie,
veruveru nie.

Preberú sa,
len ich musíš poliať.








info:
vydal: Verbarium, 2017
počet strán: 47
atypický obdĺžnikový formát, pevná väzba
vekové odporúčanie: 3+
pre chlapcov aj pre dievčatá (aj pre mačičky :D)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára