utorok 26. septembra 2017

Roverandom

Pojinko odporúča




Roverandom - J. R. R. Tolkien


Celý svet pozná profesora Tolkiena a jeho veľdielo Pán prsteňov. A určite aj Hobita, výbornú knižku, ktorá je určená aj mladšiemu čitateľovi a Pojinko o nej už v minulosti písal:

Ale zas až tak veľa ľudí nevie, že tento svetoznámy autor fantasy kníh napísal aj krásnu rozprávku. Áno, je tam použitých veľa fantazijných prvkov a tušiť v nich zárodok jeho neskorších slávnych diel, ale predsa je iná a... výrazne rozprávková. K jej vzniku sa viaže aj jedna smutná príhoda, ktorú dokázal Tolkien, ako milujúci otec, premeniť na niečo pozitívne a hodnotné. Jeho synčekovi sa pri prechádzke po pláži stratila obľúbená hračka psíka. Veľmi za ňou žialil, a aby nebol tak nešťastný, rozhodol sa (Tolkien), že vymyslí a napíše rozprávku, ktorá bude vysvetľovať kam sa psík zatúlal a opisovať, čo počas svojich potuliek zažil. No nie je to nádherné? Pojinko bol veľmi dojatý.
A tu sa začína príbeh nášho psíka Rovera (teda tuláka), ktorý nahneval jedného čarodejníka a ten ho za trest premenil na hračku. Počas cesty k svojmu chlapcovi a za získaním svojej stratenej psej podoby zažije, už ako Roverandom, nespočetné dobrodružstvá. Napríklad sa dostane na Mesiac či navštívi podmorský svet. Ukazuje sa tu iná, menej známa, hravá a vtipná stránka veľkého spisovateľa. Pritom nám opäť odovzdáva vstupenku do veľkolepých imaginárnych svetov.
Napriek tomu však má kniha svoje muchy. Bola určená primárne pre Tolkienových synov, a tak sú tam viaceré narážky, takrečeno pre zasvätených. Iné miesta v texte zas vyžadujú znalosť mytológie a zase ďalšie sa odvolávajú na vtedajšie obľúbené anglické knižky pre deti, ktoré však dnešnému slovenskému čitateľovi veľa nepovedia. našťastie sú na konci vysvetlivky. Kniha vyšla až po Tolkienovej smrti a sám veru nepredpokladal, že bude niekedy publikovaná. Ak by ju pripravoval na vydanie, určite by niektoré pasáže upravil, niečo pridal, čosi zas vynechal... Ako áno, ako nie, nechýbalo veľa a z tejto knižky sa mohla stať detská klasika. Pojinko odporúča!


info:
vydal: Mladé letá, 2002
počet strán: 111
klasický formát, pevná väzba
ideálny vek čitateľa: 8/9 rokov
pre chlapcov i dievčatá

2 komentáre: