nedeľa 12. novembra 2017

Mačacia krajina

Pojinko upozorňuje na knižku:





Mačacia krajina - Stanislav Rakús


Tak táto knižka Pojinka veľmi zaujala a aj sa mu páčila, ba ju považuje i za veľmi dobrú...a predsa ju nemôže jednoznačne odporúčiť. Nie je totiž pre každého.
Ako jediná detská kniha známeho slovenského prozaika, nesie veľmi silnú pečať "dospeláckej" literatúry. To nemusí byť na škodu, ale rozmýšľam, či si ju skutočne vychutná detský čitateľ, alebo len hravý dospelák, ktorý ostal tak trochu dieťaťom... aj knižka ostala tak akosi na polceste. Pre koho je teda vlastne určená? Pre predčasne vyspelého malého čitateľa? Hmmm, hádam ju ocení aj dieťa, ktoré bude vnímať iba netradičné a zábavné príbehy a ešte nie ten etický rozmer a paródiu na ľudskú spoločnosť a charaktery jej príslušníkov... 

Napriek tomu by bola škoda, keby Vás moje slová odradili. Táto netradičná kniha má svoje čaro.

Veď, svojím spôsobom, je naozaj vynikajúca. Je v nej veľmi veľa humoru, ale je takého druhu, čo skôr vyvoláva nepretržitý úsmev na tvári, niekedy i trochu trpký, no nie priamo smiech. Je v nej i veľa bláznivých nápadov a absurdností, no nie zas toľko "alicovskej" pojašenosti (Pojinko má na mysli Alicu v krajine zázrakov pozn. Pojinko), ako by jeden očakával už podľa obálky. Mačacia krajina je v prvom rade nápaditá alegória na náš vlastný svet. A tak sa môže stať, že pri čítaní cez jednotlivé postavy mačiek, ktoré sú nositeľmi ľudských pováh a vlastností, najmä dobráka a večného smoliara kocúra Paniberka (ale stretneme sa aj s inými) spoznáme samých seba. Mnohé príbehy tak majú charakter bájky či podobenstva.

Chudák Paniberko chce byť taký nápomocný a osožný, až je otravný a jeho dobré skutky majú často presne opačný účinok, než aký zamýšľal, ba sa aj otočia proti nemu. 
Jeho dobrota ale nakoniec len predsa neostane úplne bez odozvy. Napokon si uvedomí, že prospešný môže byť aj v celkom "obyčajných" a všedných malých dobrých skutkoch, ktoré spraví bez krkolomného plánovania.
A čo tí ďalší obyvatelia? No, teší sa na Vás zlomyseľný kocúr Beníček či vzorný vlakový sprievodca kocúr Kebenka. A ešte ďalší!

Neveríte? Prečítajte si. Možno práve pre Vás je knižka ako stvorená a potešíte sa jej.


info:
ilustrácie: Joanna Klimaszewska (veselé čiernobiele ilustrácie, ktoré pripomínajú karikatúry, ale len predsa boli lepšie tie farebné z prvého vydania, sú totiž vhodnejšie a pre deti zaujímavejšie)
vydal: Modrý Peter, 2017
počet strán: 149
trošičku väčší formát, pevná väzba
veková hranica: najviac si knihu vychutnajú staršie deti, tak okolo 10 až 11 rokov
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára