streda 29. novembra 2017

Odvážne srdce

Pojinko upozorňuje na knižku:





Odvážne srdce - Juraj Vojtáš


Spomedzi všetkých fantasy kníh, ktoré na Slovensku vyšli (Pojinko má teraz na mysli hlavne tie, čo boli napísané slovenským autorom) má táto jedna suverénne najkrajšiu obálku. A bez nadsádzky môžem povedať, že to aj jedna z najúžasnejších obálok, aké som mal tú možnosť vidieť! A ten názov... bezpečne to pritiahlo Pojinko hrdinskú dušičku! Aké je teda vnútro? Robí obsah česť tomu krásnemu obrázku?
Robí!
Áno, hneď na úvod môžem povedať: vidno, že je to autorova prvá kniha, je ešte nevypísaný a neskúsený, ale mladému čitateľovi, ktorému je kniha určená, by niektoré nedokonalosti nemali vážnejšie prekážať a kniha má iné výrazné klady, ktoré iné nedostatky bohato vyvážia. Najmä už spomínanú hrdinskoť, vznešenosť a predovšetkým výrazný etický rozmer príbehu, ktorý ale vyplynie sám, úplne prirodzene. Autor neskĺzne k moralizovaniu, no popri tom je hlboko morálny. Je vidno, že autor má potenciál, ktorý bude dúfam rozvíjať v ďalších knihách. Trebárs aj v pokračovaní, lebo hoci je príbeh uzavretý, iste bude nejeden čitateľ zvedavý na osudy našich hrdinov.
Chlapca Willa, kováčskeho učňa.
A šľachtičnej Cary, ktorú musí Will zachrániť.

Námet nesie niektoré rozprávkové prvky, napríklad záchranu devy pred drakom, a už tradičným neodmysliteľným prvkom je zápas dobra so zlom, v tomto prípade je ale tento súboj značne zdôraznený a má aj vnútorný rozmer, je to teda i o boji so svojím vnútorným "drakom", čiže so zlom, ktoré sa pokúša o človeka. Toto všetko je ale posunuté do úplne iného, originálneho svetla a rozprávanie má aj symbolický charakter so silným morálnym posolstvom. Nebojte sa, je to však i klasická fantasy, ktorá sa dobre číta a baví. Dej sa odohráva vo vymyslenom "druhotnom" svete nie nepodobnom nášmu stredoveku. Je to miesto osídlené nadprirodzenými tvormi, kde fungujú kúzla a čary. Príbeh je spracovaný v najlepšej tradícii kresťanskej fantasy a dá sa vnímať ako priamy potomok literárneho odkazu autorov zvučných mien: Macdonald, Tolkien, Lewis...
Univerzálne platné zásady, na ktoré je kladený veľký dôraz, sú ale určené každému, nie iba čitateľom z veriacich rodín.

Je to príbeh o dospievaní.
O prerode chlapca v muža.
O vzťahu medzi synom a otcom.
O skutočnej láske.
O nutnosti čeliť zlu a bojovať za dobro.

A o Tebe, milý čitateľ ;) 
Lebo každý chlapec sa môže stať rytierom. (Ale knižka zaujme aj dievča, ak je taký dobrodružnejší typ)


vydal: o.z. Zaostri na rodinu, 2016
počet strán: 316
klasický formát, mäkká väzba
vekové odporúčanie: 12+
pre chlapcov

P.S. kniha vychádza aj v češtine - má tiež krásnu obálku!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára