pondelok 15. januára 2018

Lienka a Anton

Pojinko odporúča





Lienka a Anton - Erich Kästner


Lienka, pravým menom Lujza, je nezbedné a veselé dievča z dobrej a veľmi bohatej rodiny. Má všetko, chýba jej ale skutočná rodičovská neha a záujem.
Anton je zas vážnym a premýšľavým chlapcom. Vyrastá len pri svojej chorej mame, s ktorou má krásny vzťah, trápi ich však chudoba, v ktorej žijú.
Medzi týmito dvoma, na prvý pohľad tak odlišnými deťmi, vznikne krásne priateľstvo.

Na rovinu a bez okolkov: úžasná kniha. A mohlo to byť aj ináč? Veď Kästner je držiteľ ceny Hansa Christiana Andersena, toho najvyššieho ocenenia, akého sa môže dostať spisovateľovi pre deti a mládež. Nehovoriac o inom a dôležitejšom ocenení, o tom skutočne dôležitom uznaní - milióny spokojných čitateľov na celom svete. Jeho knihy, to je aj učebnica toho, ako správne písať pre detského čitateľa. Obsahujú všetko, čo majú obsahovať tie správne, správne nápadité, správne pútavé a predovšetkým správne hodnotné príbehy. Ak hľadáte kvalitné príbehy zo života detí, tak voľba Kästnera je tá najlepšia. Neveríte? O jednej už Pojinko písal, pamätáte? Tu je 
A o ostatných bude písať postupne, lebo určite patria do toho NAJ v detskej literatúre.

Myslíte si, že si Pojinka zaplatil zo záhrobia, aby mu robil reklamu? ;) Začítajte sa a zistíte sami, aké sú skvelé. Ale pozor, ak ste citliví, možno si aj od dojatia trošku poplačete. Také krásne, také ľudské sú tie príbehy. Ale nie sentimentálne, nie smutné. Niečo tak prínosné, tak pozitívne, sa len tak nevidí. Ako keby dokázali Kästnerove knihy zažať akési malé vnútorné slnko vo vašom vnútri... 
Je vidno, že autor bol naozaj dobrý človek. A tak sa Pojinkovi žiada povedať, že dobrý človek ešte žije. Kästner žije vo svojich dielach a jeho kladní hrdinovia ožívajú v detských mysliach, aby ich naučili byť poriadnymi, statočnými ľuďmi. Autor kladie veľký dôraz na charakter a morálku a jednotlivé kapitoly sú prestriedané s úvahami, ktoré nás donútia ešte viac sa zamyslieť nad konaním postáv, nad tým, či v kritických situáciách jednali dobre alebo zle a takto sa čitateľovi ešte viac priblížia, takto nás autor nabáda, aby sme si samých seba predstavili namiesto nich a skúsili teda pouvažovať nad tým, ako by sme sa zachovali na ich mieste.
Veru, Kästner ako spisovateľ nebol iba zabávačom, ale aj, a predovšetkým vychovávateľom. A ak niekto bude namietať, že spisovateľ moralizuje a poúča, odvetím, že sa len pokúša človeka naučiť byť Človekom! Čo je dôležitejšie, než usilovať sa byť lepším a prospešným pre druhých?

Príhody našich hrdinov sú dotvárané milými, pôvodnými ilustráciami.


info:
ilustrácie: Walter Trier (vtipné čiernobiele kresby)
vydal: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2012
počet strán: 126
klasický formát, pevná väzba
vek: 9+
pre dievčatá aj chlapcov, pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára