utorok 12. januára 2016

Hávedník

Pojinko upozorňuje na knižku:




Hávedník - Jiří Dvořák


Nielen beletriou, teda krásnou literatúrou, sme obohacovaní. Občas treba vziať do ruky aj encyklopédiu. A čo ešte potom, ak je náučná literatúra tak vynikajúco spracovaná ako v tomto prípade? No, potom netreba váhať, potom si treba takúto knihu obľúbiť. Pojinko neváhal a hneď si ju obľúbil. Nemohol ináč. Natoľko vynikajúco je vyhotovená. Od štýlových a neodolateľných ilustrácií po veselý, vtipný a obsažný text. 

Názov Vám sám napovie o čom knižka bude. S čím sa na jej stránkach stretnete...
Veru tak ;) s háveďou. Príšerkami, potvorkami, ktoré nie sú vymyslené, ale sú skutočné ako Vy, alebo... ja :D S niektorými sa (chvalabohu) nestretnete tak ľahko, no iné sú pre nás (bohužiaľ) každodennou realitou. Je to teda akýsi zoznam tých najznámejších fešákov aj beťárov z ríše hmyzu a živočíchov. Hlavne všelijakých parazitov, škodcov, no aj iných, podobne nepodarených loptošov. Každému druhu je venovaná jedna stránka. Obsahuje nákres, charakteristiku, ľudové povedačky s ním spojené, no hlavne odborné fakty. A to všetko podfarbené svojským humorom. 
A tak sa postupne zoznámime s kliešťami, voškami, švehlami, atď..., ale aj s užitočníkmi ako je dážďovka, spoločné majú jedno - všetci v partii sú skrátka divní :) A tak teda: vitajte v tejto utešenej spoločnosti!

Pojinko je z knižky nadšený. Nielen, že sa nasmial, ale aj dozvedel kopec, ba čo - nie kopec, ale celú horu nových poznatkov.

Uff, - a vydýchol si, keď tam nenatrafil na červíčka :D

ukážka:






info:
ilustrácie: Daniela Olejníková
vydal: Artforum, 2015
počet strán: 70
atypický (obdĺžnikový) formát, pevná väzba s prebalom (ktorý keď rozložíte, tak tam nájdete nové supiš info)
veková hranica: 10+
pre chlapcov a dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára