streda 20. januára 2016

Nekonečný príbeh

Pojinko odporúča




Nekonečný príbeh - Michael Ende


Každý príbeh sa raz musí skončiť. Okrem toho jedného, Nekonečného. 

Pojinko Vám chce predstaviť jednu z najkrajších kníh na svete.
Knihu, ktorá pre neho znamená tak veľa. Dúfa, že očarí aj Vás. Je to chválospev na ľudskú fantáziu, pocta veľkosti nášho ducha. Vedzte, že pre toho, kto má veľké srdce, nie je nič nemožné! A teda ani pre dvanásťročného chlapca, ktorý je pre svoju tučnotu a nemotornosť terčom posmechu.
Keď otvoríte túto magickú knihu, a spolu s chlapcom Bastiánom sa do nej začítate, prenesiete sa do fantastickej ríše príznačne a jednoducho nazvanej "Fantázia". A ako knižný Bastián, tak aj Ty, milý čitateľ, sa ocitneš priamo v deji. Budeš musieť pomôcť hrdinovi Atrejovi v boji proti hrozivej Ničote, ktorá sa chce zmocniť celého kráľovstva. A to by znamenalo...
Áno, nič, celkom nič - prázdnotu, a to je ešte horšie ako skaza a smrť.

Príbeh, ktorý pozná doslova celý svet, sa hlási o to, aby ho spoznali nové generácie. A v tomto prípade; čitateľov, pretože film videl azda každý. A hoci Pojinko má film veľmi rád, nie, on ho úplne miluje, zbožňuje, predsa len je kniha o niečom trošku inom. Nechcem povedať, že film je horší, nechcem ich dávať do protikladu, sú to rozdielne médiá, ale kniha stavia príbeh do iného svetla a rozvíja ho. Môžem povedať, že je hlbšia a plná veľkých myšlienok. A tiež: je tam dosť odlišností oproti filmovému spracovaniu, nemyslite si teda, že keď poznáte dej, nebude Vás čítanie baviť. Nehovoriac o tom, že v knihe je toho podstatne viac! Veru by sa patrilo, aby sa s predlohou jedného z najobľúbenejších filmov všetkých čias zoznámilo viac ľudí.
A tak máme konečne :) možnosť čítať v slovenčine Nekonečný príbeh. Stretnúť sa s Falkom (v knihe je to drak, nie lietajúci pes), Kameňožrútom či čeliť desivému vlkolakovi Gmorkovi.
A to všetko dostávame v nádhernej úprave. Krásna obálka, dvojfarebný text, ktorý sa strieda, tak ako sa strieda rozprávanie Bastiána a Atreja, dvoch hlavných hrdinov - no povážte, koľko kníh s dvoma hlavnými postavami ste čítali? - k tomu dobrý preklad a malé jednohubky, ktoré ale potešia: ako to, že začiatok každej kapitoly je uvádzaný iniciálou vyhotovenou do podoby kresby. A Vy tak máte pocit, akoby ste naozaj čítali nejakú dávnu čarovnú knihu. Pojinkovi sa tiež veľmi páči, že to je fantastika s veľkým f, teda vlastne by som mal napísať F :) Pretože mnohé fantasy, s ktorými sa stretol sú v podstate obyčajné príbehy okorenené nejakým tým nadprirodzenom, no pri Nekonečnom príbehu skutočne zapojíte svoju predstavivosť.
Kniha samotná je plná dobrodružstiev a napínavých chvíľ, ale aj prekrásnych momentov. A tiež si čitateľ so sebou navždy odnesie nejedno posolstvo a ponaučenie bez toho, aby ho autor poúčal. Nekonečný príbeh tak patrí do tej istej a vzácnej kategórie hodnotných a obohacujúcich príbehov ako sú napríklad Kroniky Narnie (o nich Pojinko písal v minulosti), ktoré sú nesmrteľné a dá sa k nim vracať stále zas a znova. Nielen z tohto dôvodu je príbeh "nekonečným". Lebo pokiaľ bude trvať potreba vytvárania krásnych príbehov a budú jestvovať ich rozprávači i poslucháči, dovtedy bude kvitnúť ľudská predstavivosť a ríša Fantázia sa bude skvieť v jase a sláve. A nech to je naveky, či aspoň pokiaľ bude človek človekom.
Preto, ak dočítate nejakú dobrú knihu a bude Vám ľúto za hrdinami, s ktorými ste sa spriatelili, spomeňte si na Bastiána a Atreja. Ich príbeh sa nikdy neskončí.

Pretože každý, aj ten najväčší príbeh sa raz musí skončiť, okrem tohto jedného, Nekonečného príbehu. Ak by raz malo ľudstvo zaniknúť a mohla by po nás ostať len jedna jediná vec, ktorú by našli mimozemšťania putujúci vesmírom, nech to je táto kniha...
Veď potom by to najlepšie z nás ostalo žiť aj keby sme my neboli.


info:
vydal: Ikar, 2013
počet strán: 424
trošinku väčší formát, pevná väzba s prebalom
veková hranica: 12+
skôr pre chlapcov, ale nie tak jednoznačne ;), lebo podobne ako tebárs taký Čarodejník z krajiny Oz zaujme aj chlapcov, tak si Nekonečný príbeh určite radi prečítajú aj dievčatá a bude ich baviť. Autor tvrdil, že jeho knihy sú určené všetkým deťom od 80 do 8 rokov :) Nie, to nie je chyba, presne takto to hovorieval.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára