štvrtok 7. januára 2016

Kačka, smrť a tulipán + Bratia Levie srdce

Pojinkova vážna téma:


Smrť a strata


Život nie je len kolobehom veselých a šťastných udalostí. Bohužiaľ, často sa stane, že deti a mladí ľudia sa stretnú aj s tou najťažšou skúškou; ako je strata blízkeho človeka.
Pojinko nedávno čítal dve knižky, ktoré mu vnukli nápad na tento článoček... Uvedomil si, že môžu niekomu pomôcť v ťažkých chvíľkach.

Kačka, smrť a tulipán - Wolf Erlbruch




Obrázková knižka s minimom textu, ktorá je určená prevažne mladšiemu detskému čitateľovi. Svojím odvážnym a pritom vkusným spracovaním patrí medzi tie nemnohé a pritom zaujímavé a určite prínosné diela, ktoré riešia takú vážnu tému ako smrť. Čo oceňujem, je fakt, že kniha nie je ani trochu smutná. Smrť je tu vnímaná ako niečo celkom prirodzené a normálne. Niečo, čomu sa síce nedá vyhnúť, no ani nie je dôvod, aby sa tomu niekto vyhýbal. Smrť, ktorá navštívi kačku a oznámi jej, že si ju zoberie, nie je zlá, nepríde ju trápiť, len odviezť zo života... Nie je žiaden dôvod mať strach.


info:
ilustrácie: Wolf Erlbruch
vydalo: Občianske združenie Slniečkovo, 2013
počet srán: 40
väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 5 +
knižka je  vhodná pre každého, kto ju potrebuje


Bratia Levie srdce - Astrid Lindgrenová




Veru, aj jedna z najslávnejších spisovateliek detskej literatúry, a možno dokonca úplne najslávnejšia, autorka Pippi Dlhej pančuchy a mnohých iných skvelých knižiek, napísala jedno dielo, ktorým naša dnešná téma prerastá. Je to krásna dobrodružná rozprávka, hodilo by sa skôr povedať fantasy, o dvoch bratoch, medzi ktorými bol taký silný vzťah, že prekročil aj brány smrti.
Mladší Karl bol vždy chorľavý chlapec, ale poslednú dobu sa jeho stav len zhoršuje. Dozvedá sa, že umiera. Starší Jonatan, ktorý má svojho menšieho brata veľmi rád, ho chce utešiť, a tak mu rozpráva príbeh o čarokrásnom svete Nangijala, ktorý leží za hviezdami, a kam sa po smrti dostávajú dobrí ľudia.
Stane sa však nehoda a umierajú obaja chlapci. Lenže... skutočne sa ocitajú v rozprávkovej Nangijale. Do blaženej ríše sa ale vkráda zlo, a na bratoch, nebojácnom a čestnom Jonatanovi a bojazlivom a citlivom Karlovi bude, aby odvrátili túto hrozbu a vyslúžili si meno Levie srdce!

Pojinkovi sa táto kniha veľmi, preveľmi páčila. A prizná sa, že pri nej aj veľmi plakal. Ale nie od smútku, verte či nie, tá knižka nie je smutná. Bolo to od krásy a od dojatia. Tá knižka je tak silná! Láska, priateľstvo, česť, odvaha a potreba konať dobro, to som si z nej odniesol a ponesiem po zvyšok života.
A raz, keď príde ten čas a Pojinko sa bude musieť pobrať preč z nášho sveta, nebude sa báť, pretože vie, že ho čaká Nangijala...


info:
ilustrácie: Peter Uchnár
vydal: Slovart, 2011
počet strán: 256
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 10+
knižka je určená skôr pre chlapcov, ale zaujme určite aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára