štvrtok 24. novembra 2016

Až raz budem kapitánom

Pojinko odporúča




Až raz budem kapitánom - Marta Hlušíková


Marta Hlušíková je tiež vychádzajúcou hviezdou slovenskej detskej literatúry. Ale, čo to táram, je to hviezda, ktorá už vyšla a pomerne jasne žiari :) Pojinko má jej knižky veľmi rád. A za celkom krátku dobu (v horizonte pár rokov) sa jej podarilo napísať, a čo je dôležité, tak aj vydať, hneď niekoľko titulov. Čo sa ale určite neodrazilo na kvalite, pretože niekto zvládne aj dve knižky ročne a sú dobré, no a iný sa zas môže tešiť, ak sa mu dve knihy podarí zmajstrovať za celý život... Marta je našťastie, a na šťastie čitateľov, tým prvým prípadom. Všetky jej knižky stoja za prečítanie a veru aj za zakúpenie!

Pamätáte si ešte na jej knižku Môj dedko Rýchly šíp? Prepána, musím si povzdychnúť ako Vaši starí rodičia, no ako ten čas letí... Už to je rok, čo som o tej podarenej knižke písal. A keďže má Pojinko na muške viacero autorkiných knižiek, rozhodol sa najskôr venovať takej, kde opäť v hlavných úlohách vystupujú starí rodičia a ich vnúčatá. Či opačne? Vnúčatá a ich starí rodičia? Teraz to je chlapec a stará mama. Babka a jej Samko. Samko a jeho babka. No a pretože je Samkova mama v nemocnici (nebojte, všetko dobre dopadne a záver skutočne pohladká po hlave, vlastne po duši :)), býva Samko u svojej starej mamy. I keď mu nedovolí, aby jeho milovaný psík Maco spával s ním v jednej posteli a jeho babka je tak trochu "suchárka", majú spolu krásny vzťah. Napokon sa aj ten psík dostane do postele a ukáže sa, že vnúčik bol na veľkom omyle, keď mal svoju babku za "suchára". Ale nič prezrádzať nebudem! Aby ste sa dozvedeli viac, nato si musíte tento citlivo a zručne napísaný príbeh prečítať sami. 
Mne osobne sa veľmi páčil aj jemný a skutočne vydarený druh humoru, aký autorka používa. A tiež oceňujem to, ako sa pokúsila priblížiť modernej rodine, ktorá je dnes realitou mnohých detí bez toho, že by bola nevýchovná či moderná až príliš; v tom nedobrom slova zmysle. Napríklad otvorený a kamarátsky vzťah Samka a priateľa jeho mamy - Romana. A v neposlednom rade je to práca s detskou fantáziou... Veď aj malý Samko chce byť námorníkom. Čo na tom, že v bytových podmienkach sa bude plaviť po suchu? :)


info:
ilustrácie: Veronika Klimová (ilustrácie, z ktorých niektoré majú skoro komiksový charakter, nedá sa povedať, že by boli vyložene pekné, ale to je úmysel - pôsobia milo a vtipne)
vydal: Slovart, 2015
počet strán: 96
trošku väčší formát, pevná väzba
ideálny vek pre čitateľa: okolo 7 rokov
pre chlapcov 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára