piatok 11. novembra 2016

Knižky pre premýšľavých od Josteina Gaardera

Pojinkova téma:


Knižky pre premýšľavých od Josteina Gaardera


Nórsky spisovateľ Jostein Gaarder sa medzi čitateľmi preslávil ako autor, ktorý dokáže mladého čitateľa postaviť voči veľkým témam a myšlienkam. Autor, ktorý pokladá závažné otázky, no odpovede ponechá už na Vás. Ale nenechá Vás v tom samých, žiaden strach, ukáže Vám smer. Zvyšok je však na Vás. Nevedie Vás za ruku. Kráčať už musíte sami. A tak je to správne.
Je známy ako popularizátor filozofie medzi mladými ľuďmi. A robí tak prostredníctvom svojich knižiek. Tie sú však určené čitateľom bez ohľadu na vek. V jeho tvorbe si nájde niečo pre seba každý. A to "niečo" je vždy obohacujúce. Má jedinú podmienku, dostatočne vnímavého a trpezlivého čitateľa, nech to je už ktokoľvek. A že si žiada veľa? A možno ani nie, lebo napriek tomu, že jeho knižky sú skôr úvahové ako dejové, tešia sa veľkej obľube. Možno si na niektoré spomeniete aj Vy. Napríklad Knižka otázok či Anton a Jonatán. Ale predsa len, boli to skôr obrázkové knihy určené menším čitateľom (i keď nielen im!). Teraz si predstavme dve, ktoré sú ako stvorené pre mládež. A nemusí po nich siahnuť len násťročný filozof snažiaci sa pohrúžiť do tajomstiev vesmíru, času či života a smrti. Ako Pojinko hovorí, treba k tomu len chuť premýšľať. Ale pozor! Nielen rozumom, ale i srdcom...

Pomarančové dievča





Dospievajúci chlapec nájde dlhý list od svojho otca, ktorý zomrel, keď bol náš hlavný hrdina ešte celkom malý. Jeho otec vedel, že umiera a mrzelo ho, že nebude synovi nablízku v období jeho dospievania, aby sa mohli spolu viesť dlhé otcovsko-synovské debaty na vážne i nevážne témy. A preto mu zanechá list, ktorým sa pokúsi o nemožné. Nemožné? Ale kdeže ;) Celým listom sa ako niť vinie príbeh o láske k "Pomarančovému dievčaťu".
Nebudem nič prezrádzať, poviem len toľko, že táto útla knižka zanechala Pojinka v slzách. A pojinko bol za to vďačný!


info:
vydal: Verbarium, 2014
počet strán: 144
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 15+
hoci je hlavný hrdina chlapec, tou správnou cieľovou skupinou budú dievčatá


Anna - Príbeh o klíme a životnom prostredí





Existuje nejaká tajomná súvislosť medzi Annou, dievčaťom zo súčasnosti a Novou, ktorá žije o desiatky rokov neskôr vo svete, ktorý je zdevastovaný tak, že musí opeľovať stromy, pretože včely vyhynuli a kde sa kvôli podnebiu sťahujú celé národy? Je ten svet len temnou víziou? A dá sa takej neradostnej budúcnosti zabrániť?
Čo môžme spraviť pre záchranu planéty?

Upozorňujem, že toto nie je sci-fi. Veď napokon znie to až príliš reálne... A ako i pri predošlej knižke, dej je silne v úzadí. Prevládajú úvahy a pocity... A to pomerne silné a znepokojivé.
Ale ešte nie je neskoro!


info:
vydal: Albatros, 2014
počet strán: 188
knižka je trošku užšia a má pevnú väzbu
ideálny vek pre čitateľa: okolo 15 rokov
pre chlapcov aj dievčatá


Tak moji milení, máte chuť na niečo silné, na niečo po čom budete potrebovať oddychové čítanie, aby ste sa zregenerovali? :) Áno? Nie? Tak či onak, toto čítanie Vám dá veľa a život nie je len o zábave. A to isté platí o čítaní :D Napriek tomu, alebo práve preto, odporúčam!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára