piatok 5. mája 2017

Z neba padá čokoláda

Pojinko odporúča




Z neba padá čokoláda - Gianni Rodari


Jedného dňa sa nad istým talianskym mestom z ničoho nič objaví zvláštne teleso. UFO! Idú nás obsadiť Marťania! Medzi ľuďmi prepukne panika a je povolaná armáda. Obavy trochu poklesnú, keď z čuda začne "pršať" chutná, kvalitná čokoláda... žeby boli mimozemšťania cukrári? Kto rozlúskne túto záhadu?

Dobre, nejde možno o najlepšiu knižku brilantného autora (prvenstvo zrejme patrí slávnemu Cibuľkovi, o ňom zas nabudúce, sľubujem!), ale je natoľko dobrá, že si s prehľadom prebojuje cestičku do Pojinkovej knižničky. A mala by si nájsť cestu aj ku Vám. Nenadarmo je Rodari (držiteľ prestížnej Andersenovej ceny) jeden z najznámejších autorov talianskej, no i svetovej detskej literatúry. Na tomto diele je to vidno. Spomeňte si len na jeho výbornú knižku krátkych rozprávok/bájok Rozprávky po telefóne : 
Spomínate? Tak už viete ako bude asi zhruba vyzerať táto a do čoho pôjdete... Presne tak! Autorov svojský, miestami absurdný, ale chytľavý humor je veľkým lákadlom. Aj tu popustil uzdu svojej fantázii, čo deti určite ocenia. Na pozadí bežného života rozohráva bláznivý príbeh. V tomto prípade, oproti krátkym či doslova kratučkým rozprávkam z vyššie uvedenej knihy, ale ide o dlhší, súvislý text rozdelený na kapitoly. Stretneme sa v ňom s dvoma hrdinami, súrodencami a jedným streleným profesorom. Okrem iného a okrem iných :) A hoci Vám pointu nemôže Pojinko vyzradiť, povie toľko, že knižka má krásne mierové posolstvo. Ach, keby tak všetky bomby boli z čokolády... Tak by sme ich jednoducho zjedli! :D


info:
ilustrácie: Miroslav Cipár (slávne meno, ale Pojinkovi sa jeho ilustrácie nepáčia - nepodarené kresby by Vás však nemali odradiť od podarenej knižky a okrem toho; Vám možno sadnú, to je len Pojinkov osobný názor)
vydal: Q 111, 2015
počet strán: 96
klasický formát, pevná väzba
vek: okolo 10 rokov (príliš malí čitatelia by si zas neužili Rodariho humor)
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára