štvrtok 21. decembra 2017

Moje najmilovanejšie zvieratá

Pojinko odporúča




Moje najmilovanejšie zvieratá - Vlado Bednár


Už je to 30(!) rokov, čo vyšla táto nežná a úsmevná knižka od autora zvučného mena. No niekedy je čas neúprosný a nespravodlivý, niekedy sa stane, že namiesto toho, aby spravil diela, čo si to zaslúžia, nadčasovými, sa na ne pozabudne. A tak trochu sa pozabudlo i na samotného autora, kedysi medzi deťmi naozaj populárneho.
Vydavateľstvo Regent programovo napráva tento nedostatok ľudskej pamäte. Už vydalo, a Pojinko dúfa, že v tom bude naďalej pokračovať, nejeden knižný klenot, ktorý ostal akosi uviaznutý v čase. Drahokamy, nielen detskej literatúry, opráši a hľa! - môžu sa zas vystavovať! Svojím leskom zatienia nemálo zo súčasnej produkcie. Pri druhom vydaní krásnych kníh minulosti zisťujeme, že sú stále rovnako pútavé, čas im nijako neublížil a jednoznačne zaujmú i moderné deti. Chyba je niekde inde... Priveľa zabúdame!

Poďme sa preto pozrieť na túto milú a nadčasovú knižku: deti i dospelých, pretože príbehy/poviedky v nej sú vhodné ozaj pre každého, čaká niekoľko príhod, vtipných i dojímavých, často zároveň, ktoré spisovateľ prežil zo zvieratkami. Každému jednému zvieraciemu miláčikovi je tu venovaná jedna celá kapitolka. A okrem tradičných, ako je morské prasiatko či psík, tu nájdeme i netradičné, napríklad exotického a poriadne nezbedného divocha - kocúra, capka, či dokonca raka chovaného po istý čas vo vani panelákového bytu :); žiaden strach ochrancovia, Vlado Bednár, respektíve jeho literárne alter ego dedko Rybička, bol naozajstným milovníkom a skutočným kamarátom zvierat. Dobre sa nasmejete, ale sa i mnohé dozviete! Ale pozor, u mnohých čitateľov určite vyvolá kniha túžbu postarať sa o nejakého osrsteného či opereného kamoša, teda dajte na autorove rady a radšej si nepriveďte domov hrocha! To platí aj pre dospelákov, musíte byť predsa svojim deťom vzorom, veď ako by to vyzeralo, taký hroch sa iste nezmestí do výťahu...

Táto krásna knižka je Pojinkovým tajným, vlastne už odtajneným tipom na vianočný darček. Musí potešiť každého človeka dobrého srdca vo veku od 6 do 100, ba aj viac rokov. Takéto recenzie, upútavky a noticky sú na detských tituloch časté, ale Pojinko nerobí reklamu, je to pravda pravdúca. V tomto prípade je to to najvýstižnejšie odporúčanie.


info:
ilustrácie: Martin Kellenberger (striedavo farebné a čiernobiele ilustrácie, v dobrom slova zmysle tradičné)
vydal: Regent, 2016
počet strán: 90
klasický formát, pevná väzba:
vekové odporúčanie: od doby, kedy sa dieťa naučí čítať až po dobu, kedy ako senior čítať zabudne :)
pre chlapcov i dievčatá aj... zvieratá :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára