nedeľa 8. apríla 2018

Kroniky Prydainie: Kniha troch

Pojinko predstavuje:






Kroniky Prydainie: Kniha troch - Lloyd Alexander


Jestvuje veľmi veľa kníh, ktoré sú v krajine svojho vzniku, prípadne aj inde vo svete čitateľmi milované a tešia sa skvelej povesti, no zas v iných krajinách sú prakticky neznáme... pre slovenského knihomoľa je veru nejedna knižná perla dobre skrytá. Toto je napríklad osud výbornej a už klasickej fantasy pentalógie zo šesťdesiatych rokov Kroniky Prydainu (Prydainie). Tá je na Západe skoro rovnako obľúbená ako trebárs také Letopisy Narnie, a je len o niečo menej známa. Ak máte radi fantasy klasického typu, to správne dobrodružstvo pre staršie deti a mládež, a je pritom úplne jedno koľko letokruhov už brázdi Vaše čelá :), je to priam povinnosť, doslova povinné čítanie. Nielenže nebudete sklamaný, Vy budete nadšení!
Autor sa silne inšpiruje Tolkienom či Lewisom, ale dokáže inšpiráciu pretaviť v niečo vlastné, svojské a jednoducho Svoje. Navyše, čím ďalej príbeh pokračuje, tak ako sa odvíja dej, tak je i každá knižka snáď zaujímavejšia a originálnejšia než tá predošlá a kvalita stúpa. To je pri knižných sériách niečo pomerne zriedkavé, veď Pojinko bol často svedkom toho, ako pri daktorých ságach išla kvalita postupne dolu. A niekedy aj pomerne rýchlo, ako keby sa doslova dolu svahom kotúľala :)

Bohužiaľ však u nás kedysi vyšiel len prvý diel tejto pentalógie (bežne je ale dostupný v knižniciach, možno naň naďabíte aj v bazároch a antikvariátoch), a hoci bol v peknej úprave a tešil sa z dobrého prekladu, vydavateľstvo potom nepokračovalo vo svojom pláne a čitatelia sa museli obrátiť na skvelé české vydanie. Ach, to je ďalší osud nejedného fantazijného cyklu, ktorý načne slovenský čitateľ. Päť krátkych románov a jedna dodatočná zbierka poviedok, ktorá osvetľuje osudy hrdinov ríše Prydain a jednotlivé prelomové kapitoly z histórie tejto fantastickej krajiny, boli v Čechách vydané v dvoch zväzkoch.


tu sú názvy jednotlivých dielov:

1. Kniha troch (prvý diel je najviac dobrodružný aj najviac rozprávkový zo všetkých)
2. Čierny kotol (druhý diel je pochmúrnejší, temnejší, a miestami je tam naozaj skvelá akcia)
3. Hrad Llyr (v treťom dieli je viac romantiky, ale takej veľmi čistej, jemnej, neubúda však ani dobrodružstvo)
4. Taran pútnik (v štvrtom dieli je spolu s napínavým putovaním čitateľovi podané nejedno životné múdro a pravda)
5. Kráľ kráľov (záverečný diel je epický a osudový)
+
6. Najdúch a iné príbehy z Prydainu (poviedky majú charakter milých rozprávok či povestí a dejovo predchádzajú pätici románov)


Tak čo? Už som Vás dostatočne ponapínal a ponaťahoval a horíte už zvedavosťou s palčivou otázkou na jazyku - tak o čom sú tie knižky?
Dobre, nebudem Vás ďalej trápiť:

Chlapec - mladíček menom Taran, ktorý vyrastá na malej usadlosti, sníva o tom, že jedného dňa bude slávnym hrdinom, ale namiesto toho, keď sa ako pastierik prasiat nevenuje svojim povinnostiam, čakajú ho zas len iné povinnosti. Na farme je vždy dosť práce. Ostáva mu teda čas tak akurát na to, aby mohol naďalej snívať. Ale slávne a cenené biele prasiatko, o ktoré sa stará, a ktoré je využívané na veštecké účely (dávne národy mali vo zvyku veštiť pomocou zvierat, napríklad aj tak, že rozhodili po zemi určité predmety, a v poradí akom ich zviera prekročilo to znamenalo istú predpoveď) začne byť veľmi nepokojné a ujde. Taran sa ho vydáva hľadať. Zatiaľ sa Prydainom šíria znepokojivé zvesti... vraj povstal temný kráľ Arawn a jeho hrozivý vojenský náčelník, ktorý nosí masku jelenej lebky s parohami, zhromažďuje obrovské vojsko!
To ešte Taran netuší, že sa započne jedno z najväčších dobrodružstiev celého Prydainu, v ktorom bude vystupovať on - pastier svíň. Ale než sa skončí jeho dlhá púť, ktorá bude trvať niekoľko rokov, možno sa stane naozaj hrdinom, o ktorom sa raz budú spievať piesne...

Kroniky Prydainu majú hneď niekoľko skvelých a silných stránok, pre ktoré ich mám tak rád. Je to pútavo vykreslený dej, ktorý je vyvážený peknými opismi, ktoré nikdy nie sú tak dlhé, aby utlmili pozornosť. Ale nie je to len pútavý a estetický autorov jazyk, ale i jemný a veľmi nákazlivý humor, ktorý rád používa, čo Vás zaujme. Knihy tiež obsahujú veľmi hodnotné a obohacujúce morálne posolstvo.
To ma napokon na tejto ságe, ale i na ďalších dielach klasickej fantasy upútalo azda najväčšmi: ten hrdinov prerod, alebo ak chcete, prerod obyčajného človeka v hrdinu. Aby si vzápätí hrdina uvedomil, že je len obyčajným človekom...
Je to premena chlapca v muža, prostého človiečika v človeka ušľachtilého a múdreho, človeka, ktorý si neuvedomuje svoje nedostatky v niekoho, kto sa pokúša kultivovať svoju osobnosť a zlepšovať sa. Toto všetko musí podstúpiť Taran.
Je to i príbeh o dospievaní, o hľadaní si miesta vo svete a najmä hľadaní samého seba. Na pozadí fantastických dobrodružstiev sa odvíja príbeh, ktorý má v sebe hlbšie roviny.

info:
vydal: Mladé letá, 2003 / Albatros, 2004, 2005 (české vydanie)
počet strán: 172
klasický formát, pevná väzba
ideálny čitaeľský vek: 11 +
pre chlapcov, ale jednoznačne zaujme i dobrodružnejšie dievčatá


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára