pondelok 2. apríla 2018

Ďaleká cesta za domovom

Pojinkova téma:

Zajačie dobrodružstvo








Ďaleká cesta za domovom - Richard Adams


Symbolom šibačiek je kuriatko a... samozrejme,  zajac! Dnes si predstavíme teda knižku, kde sú zajace hlavnými hrdinami. Je to kniha, ktorá je vo svete veľmi slávna, a napriek tomu, v našej krajine o nej prakticky nikto nepočul, nieto, že by ju ešte čítal. Takýchto literárnych restov máme oveľa, oveľa viac, poďme si teda teraz dobehnúť, čo máme zameškané.
Na začiatok ale ešte jedno upozornenie, ak chcete milené pufňaté zajinky a rozkošnú rozprávkovú knižku, ste tentokrát na zlej adrese. Totálne ste zablúdili. V tom prípade sú vhodnejšie napríklad knižky Beatrix Potterovej o Zajačikovi Petríkovi, Pojinko už o tom písal (mimochodom, ďalšia knižná legenda, ktorá je u nás prakticky neznáma!) TU. A pred pár dňami vyšla aj iná verzia z konkurenčného vydavateľstva, takže je z čoho vyberať. Ale teraz sa zamerajme na túto knihu. Na tento úžasný príbeh!

Dalo by sa to chápať ako alegória, paralela, inotaj, podobenstvo, bájka, personifikácia, antropomorfizácia, atď, apod. alebo aj bla, bla, bla... Poviem to zrozumiteľnou rečou a tak, aby Vás to zaujalo a nie odradilo! Lebo príbeh je naozaj skvelo napísaný a dej je veľmi, veľmi pútavý.
Ide o dobrodružný príbeh, korý je možné dokonca chápať tak trochu ako fantasy, veď je tam neodmysliteľný prvok putovania a hrdinstva, kde vystupujú zajace, ktoré myslia a konajú podobne ako ľudia. Okrem toho, že dielo má naozaj nemalú literárnu hodnotu a skrýva v sebe, vlastne pomerne otvorene proklamuje, nejednu životnú pravdu a múdrosť a v zajacoch sa zhliadneme, či už vykreslený v pekných farbách, či naopak zas aj nepríliš lichotivo zobrazení, vždy však pravdivo, my sami, tak každého očarí strhujúce a napínavé dobrodružstvo. Ako hovorím, je to i dobrodružný príbeh o hľadaní si nového miesta pod slnkom, kde je možné žiť spokojne a šťastne, svojho domova, a miestami je to aj príbeh dosť drsný, s nikým sa nemazná, takže knihu odporúčam až starším deťom / mládeži. A samozrejme, aj dospelému.

Občas sú tam dlhšie opisy, ale zase sa dozviete nejednu zaujímavosť zo života zajacov, a to aj také, o ktorých ste nemali ani tušenia a určite si tieto stvorenia obľúbite! Ak ich už náhodou neľúbite :)

kniha má prekrásne ilustrácie - ukážka:








info:
ilustrácie: Aldo Galli (krásne kresby - maľby)
vydal: Slovart, 2017
počet strán: 500
trošku väčší formát, pevná väzba s prebalom
ideálny vek je 10+, najlepšie okolo 12, trinásť rokov, dospeláci sú vítaní :)
pre chlapcov aj dievčatá



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára