utorok 17. apríla 2018

Zašušťanie v tráve

Pojinko upozorňuje na knižku:




Zašušťanie v tráve - Robin Hawdon


Pojinko opäť drží v rukách knihu, ktorá Vás zaujme. Aspoň v to dúfa, Pojinka zaujala! A čo je ešte dôležitejšie, páčila sa mu. Je to opäť jedna z tých kníh, ktoré si môže prečítať celá rodina. Teda vekovo, aspoň smerom nahor, je to neobmedzené. Nuž, ale keďže sa nejedná o roztomilú rozprávočku o mravčekoch, ale o pravoverný dobrodružný príbeh, ktorý sa s útlocitným čitateľom nemazná, predsa len - vy najmladší, dajte knižke ešte čas! Podobne ako v prípade Ďalekej cesty za domovom. Nie je určite náhoda, že tieto dve knihy vychádzajú v rovnakom čase. Tak ako nie je náhoda, že Pojinko o nich píše krátko po sebe :) 
Lebo hoci tieto dve knihy nie sú rovnaké, sú veľmi podobné. V oboch vystupujú zvieratá, no dobre, v tejto je v hlavnej úlohe hmyz - nebojte, nič protivné a odporné, vstúpime do fascinujúceho sveta mravcov, ako som už naznačil, no či už zajace alebo mravce, aj jedni aj druhí sú obdarení ľudskými vlastnosťami a nadaní ľudským rozumom, no pritom si zachovávajú svoje neľudské zvláštnosti. V oboch knihách sa tiež veľa dozviete o živote našich hrdinov, takže klobúk dolu pred autormi, ktorí boli skvelými pozorovateľmi a vedeli to čitateľovi tak zaujímavo podať. Iste si ale museli aj veľa vecí naštudovať. V jednom aj druhom príbehu máme partiu, či družinu hrdinov, ak chcete, ktorý bojujú o svoj život i o záchranu celého svojho spoločenstva, pričom čelia nejednému nepriateľovi, a či už je to vták, pavúk alebo kolónia dobyvačných a otrokárskych mravcov, budú musieť preukázať nielen odvahu, ale aj dôvtip. Obe knižky tak majú svojou výstavbou blízko k epickým hrdinským fantasy príbehom.

Ďaleká cesta za domovom je jednoznačne známejšia a bola prvá, autor Zašušťania v tráve sa naozaj silne inšpiroval, pravdepodobne by jeho kniha, nebyť slávneho zajačieho predchodcu, ani nevznikla, no spisovateľ sa nepriblížil sa k tomu, čo sa označuje ako vykrádanie, dokázal byť svoj. A dejovou kompozíciou, rozprávačstvom i myšlienkovým odkazom sa bez hanby môže postaviť vedľa svojho predka.
Či si už chcete prečítať napínavý príbeh alebo hľadáte v knihe aj jemnejšie alegorické vrstvy, prípadne obe, nebudete sklamaní. Červík Pojinko si vďačne pochutil na obidvoch knižkách :)

Hoci čiernobiele a nijako veľmi výrazné ilustrácie sa nedajú porovnávať s tými, ktorými disponuje Ďaleká cesta za domovom, tak knižka má skvelý dizajn a grafickú úpravu, pri čítaní budete mať napríklad naozaj pocit, že ležíte niekde v tráve a nebodaj ste si sadli do mraveniska :D mravčeky totiž doslova lezú po stránkach knihy :D

P.S. Hoci sú pre červíka mravce nebezpečné, Pojinko je na mravcov predsa len priveľký, aby sa ich bál. A teraz má túžbu vlastniť formikárium :) Viete, čo to je? No predsa mravčia farma! Taký priesvitný domček, kde môžete chovať a pozorovať celú mravčiu kolóniu! Ako si lezú chodbičkami a starajú sa o svoje larvičky, napríklad :) Škoda len, že u nás sa to nedá zohnať, takže ak máte rovnakú túžbu ako ja, budete si ju musieť vyrobiť. Vždy však dbajte na svojich zverencov, aby mali dostatok všetkého, a aby netrpeli!


info:
ilustrácie: Rostislav Pospíšil (čiernobiele ilustrácie)
vydal: XYZ (Albatros), 2017
počet strán: 304
trošku väčší formát, pevná väzba
ideálny vek je 10+, najlepšie ale okolo 12, trinásť rokov, dospeláci sú vítaní :)
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára