streda 21. decembra 2016

A

Pojinkov komiksový kútik





A - Pavel Čech


Pojinko má komiksy veľmi rád (pamätáte si ešte na tému, ktorú som im venoval? http://pojinko.blogspot.sk/2015/09/komiks.html) a nedávno objavil jeden, ktorý Vám chce dať do pozornosti. Ibaže komiksov v slovenčine je máličko, a tak som sa rozhodol, že poruším jedno zo svojích nepísaných pravidiel a prinesiem Vám minirecenziu o českom diele. S češtinou sa ale potýkať nebudete, lebo tento zvláštny komiks sa zaobíde bez slov. No, nejaké tam predsa len padne, a to predovšetkým slovo "A". Podľa toho nesie samotná knižka aj názov. Že ste z toho jeleni? Veru aj Pojinko spočiatku bol. Z červíčka sa stal jeleň, ale ako stránky ubiehali, pochopil. A pochopíte aj Vy. Nepoviem Vám detaily, nechajte sa prekvapiť. Prezradím len toľko, že si pri "čítaní" (skôr prezeraní) budete nechty obhrýzať od napätia a určite Vám príbeh vyčarí aj úprimný a veľký úsmev nefalšovanej radosti. A taktiež Vám prinesie nejednu tému na premýšľanie. Ako inak - komiks nesie posolstvo.
Je to príbeh o boji proti diktatúre a útlaku a o ceste za slobodou. 
Hlavný hrdina, ktorý má len číslo (chudák, ani meno nemá) žije v šedivej krajine natlačených ošarpaných domčekov a tovární. Až si jedného dňa uvedomí, že za ponurým mestom leží krásna a farebná krajina a rozhodne sa ujsť.
Autor, ktorý je v Čechách veľmi obľúbený a Pojinko ho považuje za génia, (ak Vás oslovilo toto dielo a nerobí Vám čeština problémy, pretože v jeho iných komiksoch a obrazových príbehoch je prítomný už aj klasický text, tak si neváhajte niektorý z nich objednať ) prispôsobil takúto vážnu tému mladému čitateľovi. Tak mládež! Neostýchajte sa, nehanbite sa, nebojte sa, zdrapnite "A" a vysypte do svojich životov celú abecedu, neostávajte len pri jednom písmenku! :) A že ste z toho jelene, či vlastne jeleni? Pojinko Vás bude napínať a naťahovať, nič viac už nevyzradí, prečítajte si to ;)

Pavel Čech neušiel pozornosti ani Pojinkovej kamarátke, blogerke Mimi. Spravte kuk, aj toto dielko je kúzelné: http://mimimalaknihomilka.blogspot.sk/2016/07/pavel-cech-dobrodruzstvi-pavouka-cendy.html


ukážka:











Ako vidíte, Placúšikovi a Placinkovi sa komiks tiež veľmi páčil.


info:
vydal: Petrkov, 2016
počet strán: 60
väčší formát (A4), pevná väzba
veková hranica: 12+
pre chlapcov i dievčatá

2 komentáre: