pondelok 12. decembra 2016

Lenny Cyrus, školský vírus

Pojinko odporúča




Lenny Cyrus, školský vírus - Joe Schreiber


S literatúrou pre mládež to je niekedy ťažké. Je to nevďačná oblasť. Môže to byť ani-ani. Ale pritom by to malo byť aj-aj. A keď sa to podarí, tak ju mám ooohromne rád!!! Ako to Pojinko myslí?
No, v určitom veku čitateľ už nechce knihy pre deti, tie ho neoslovujú, no tie dospelácke ho ešte nezaujmú. A ak sa rozhodne spisovateľ vykročiť na tento tenký ľad a skúsi napísať niečo pre mladých, zisťuje, že aby bola takáto knižka dobrá, musí mať aj-aj. Že stále nerozumiete? Hneď vysvetlím! Podľa Pojinka správna knižka pre mládež či pubertiakov, ak chcete, musí obsahovať ešte detskú hravosť a radosť z prežívania príbehu, no vyžaduje si už vážnejšiu tému a jej náročnejšie spracovanie, než je tomu bežné v literatúre pre menších. 
Dievčatá to, ako čitateľky, majú jednoduchšie. Čaká ich väčší výber. A aj prvé lásky. Aspoň tie v knižkách. Ale čo chlapci? Dobrodružstvo? Fantastika? To áno, hlavne ale nie romantika! :) A pritom aj oni prežívajú prvé lásky a niekedy sú to aj lásky neopätované...

Presne toto zažíva aj štrnásťorčný Lenny, malý a nešťastne zaľúbený génius. Rozhodne sa svoj vzťahový problém s dievčaťom Zooey vyriešiť typicky. Teda celkom netypicky, ale typicky po svojom :) Namiesto kytice ruží sa zmenší a putuje jej telom, aby si získal jej srdce :D Čo poviete, nie je to super nápad?
A tak, ako nášho hlavného hrdinu, tak aj čitateľa čaká veľa dobrodružstva a prekérnych (Pojinko zbožňuje toto krkolomné slovo) situácií. A samozrejme aj nejaká tá biológia. Nebojte, to, čo prespíte v škole sa zábavnou formou naučíte v tejto knižke!


info:
ilustrácie: Matt Smith (čiernobiele ilustrácie)
vydal: Fortuna Libri, 2013
počet strán: 288
klasický formát, tvrdá väzba
veková hranica: 13+
pre chlapcov

2 komentáre: