piatok 20. novembra 2015

Bella a Sebastián

Pojinko predstavuje




Bella a Sebastián 


Keď sa povie Bella a Sebastián, tak naši rodičia (a určite mnohí iní ľudia na celom svete) si určite pamätajú aspoň krásny televízny seriál, ktorý bol nakrútený na motívy kníh Cécile Aubryovej, a ktorý u nás kedysi vysielali.



Aj knižná predloha bola jeden čas veľmi obľúbená a dá sa povedať, že sa stala najmä v rodnom Francúzsku klasikou detskej literatúry. 
Príbehy dvoch priateľov na život a na smrť, osireného chlapca Sebastiána a potulnej sučky Belly si získal srdcia už niekoľkých generácií mladých čitateľov. 
K obom, chlapcovi i psíkovi sa osud nezachoval pekne. Osud? To skôr ľudia. Malému Sebastiánovi sa vysmievajú pre jeho cigánsky pôvod a sučka nikdy nepoznala lásku ani domov. Jeden k druhému si však nájdu cestu a to, čo ich bude viazať je jedinečné kamarátske puto na celý život.




Kníh o našich dvoch nerozlučných priateľoch vyšlo hneď niekoľko, no väčšina z nich je už dávno vypredaná a najmä tie prvé sa vôbec nedajú bežne kúpiť. Možno tak v antikvariáte aj to ešte s veľkou dávkou šťastia...

A dokonca existuje aj animovaný seriál!



Našťastie tu máme nové spracovanie starej témy, a tak nebudú ani súčasní mladí čitatelia ukrátení o tento prekrásny príbeh. Na motívy pôvodných románov vznikla kniha Nicolasa Vaniera. Ten je veľkým fanúšikom originálu a keďže je aj režisér, rozhodol sa realizovať svoj detský sen. Nie je to zas tak dávno, čo mal film premiéru aj na Slovensku.
https://www.youtube.com/watch?v=XLz0wlBiivk

No a zároveň sa režisér stal aj spisovateľom. Spolu s filmom vyšla aj kniha. Pre každého, kto má pochybnosti; nedajte na ne. Ide mu jedno aj druhé. Veď aj Cécile Aubryová si režírovala seriál a písala pritom knižky, takže to je vlastne tradícia. Pojinko síce nemá rád prerábky starých dobrých vecičiek, veď keď fungujú, načo prichádzať s remakeom. Ale v tomto prípade musím priznať, že to je dobré. Najmä knižku môžem odporúčať, lebo hoci má červíček Pojinko veľmi rád aj filmy, sú to práve knižky, ktoré mu dávajú tú najväčšiu radosť. A verím, že Vám ju toto knižné spracovanie prinesie tiež.
Nová kniha - to je skôr nové uchopenie témy a pocta predlohe.
Oproti dielam Cécile Aubryovej sa dej novej knihy odohráva počas druhej svetovej vojny, a to so sebou prináša ešte napínavejšie a nebezpečnejšie situácie.
Je to knižka, ktorá sa bude páčiť malým aj veľkým.

a na záver si pustime ešte nádhernú pesničku zo staručkého seriálu. Poďte sa s Pojinkom preniesť do krásnej, kúzelnej krajiny divých hôr:

https://www.youtube.com/watch?v=yjtbUaaSSmw

info:
autor: Nicolas Vanier
ilustrácie: Barbora Kyšková
vydal: Albatros, 2014
počet strán: 288
trošičičku väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 11+
pre každého, ale pre chlapcov úplne ideálne

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára