streda 25. novembra 2015

Vojnový kôň

Pojinko odporúča

  


Vojnový kôň - Michael Morpurgo


Knihy, v ktorých vystupuje v hlavnej úlohe zviera, vedia mať silné príbehy. A o čo viac ešte, keď je zvierací hrdina zároveň rozprávačom. Vtedy to, čo je videné jeho nevinnými očami a vnímané neskazenou, úprimnou dušou nezťaženou ľudskou zlobou, môže (nám ľuďom) nastaviť zrkadlo nášho často hlúpeho a nezmyselného konania. V tomto prípade je to šialenstvo a zbytočnosť I. svetovej vojny. Pri všetkej skaze a všetkom utrpení vyčnieva ušľachtilosť koňa, jeho majestát a prirodzený pôvab. A pri všetkom tom nekonečnom boji pôsobí kôň ako niečo čisté, rýdze, no zároveň aj ako pamätník ľudskej hlúposti. Veď koníky boli nemými obeťami vojny, o ktorých sa veľa nehovorí. V prvej svetovej vojne ich na oboch stranách slúžilo niekoľko stotisíc.

Kôň Joey nám na približne stopäťdesiatich stranách rozpovie príbeh svojho života. Od malého vystrašeného žriebäťa, cez mladosť na farme až po vojnový front. Je to aj príbeh farmárskeho chlapca Alberta, ktorý narukuje a po celý čas hľadá svojho štvornohého kamaráta.
Miestami je to príbeh veľmi smutný, ale za všetkým prebleskuje nádej a poznanie, že všetko zlé dokáže premôcť sila lásky. A tak je vhodná nielen pre mládež, ale aj pre dospelých. Niektoré známe fakty si totiž treba stále pripomínať!

Knižka bola aj úspešne sfilmovaná.

P.S. Pojinko uvažuje, že aby si mohol zajazdiť na koníkovi, nechá si zostrojiť špeciálne červíčkovské sedlo :)


info:
vydal: Arkus, 2012
počet strán: 160
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 12/13+
pre každého, ale Pojinko vie ako vedia dievčatá ľúbiť koníky, takže pre ne to je úplne ideálne čítanie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára