piatok 6. novembra 2015

Nebezpečná skratka

Pojinko odporúča




Nebezpečná skratka - Madeleine L´Engle


Pojinko objavil túto nenápadnú knižku úplne náhodou. Nebyť toho, že napriek svojej nenápadnosti ho zaujala, ušla by mu táto malá perla. Čo malá, veľká! A je pravdepodobné, že o nej ani Vy neviete, že ste o nej ešte nikdy nepočuli. Bola by škoda nepovšimnúť si ju, nevenovať jej pozornosť. Vzal som si teda za úlohu, že o nej budem šíriť osvetu :)
Je zvláštne, že zatiaľčo u nás je to dielko prakticky neznáme, v zahraničí je považované za veľmi významné a je vydávané stále nanovo. Prvý raz kniha vyšla už v roku 1963 a získala prestížnu Newberyho medialu, čo je jedno z najvýznamnejších ocenení v rámci literatúry pre mladých. Okrem toho, že Nebezpečná skratka (trochu zvláštny preklad, v origináli sa volá A Wrinkle in Time) pomohla vydláždiť cestu pre science fiction knihy určené mládeži, tak (ako každé správne sci-fi) ani za tie desaťročia nezostarla. Čitateľ sa do nej pohrúži rovnako v roku 2015 ako to bolo v roku 1963 či bude trebárs leta Pána 2152 :)
Je tak veľká škoda, že natoľko vplyvná kniha, obsahujúca zaujímavý dej a množstvo výborných nápadov ostala u nás viac-menej nepovšimnutá. A pritom nebolo treba až tak mnoho. Stačila by lepšia prezentácia, výraznejšia obálka, výstižnejší názov...

Rozprávačom je Meg, nadpriemerne inteligentné, no problémové dievča. Prečo problémové? Len preto, lebo nemá rada prázdne autority a zakaždým sa postaví proti neprávosti. Škola nie je jej jediné trápenie. Mrzí ju jej odlišnosť a aj to, že za náhlym a nevysvetliteľným zmiznutím jej otca vidia ľudia iba lacný škandál. Myslia si, že opustil rodinu a ušiel za nejakou ženou. Ale Meg vie, že pravda je úplne iná a oveľa záhadnejšia. Na scéne sa odrazu objavia čudné bytosti, ktoré si detsky nazvú "pani Aká, Pani Taká a pani Čia" a spolu s jej malým, geniálnym bratom a ich kamarátom ju vyšlú na nebezpečnú cestu časom a piatym rozmerom, aby sa postavili zlému stvoreniu, ktoré chce dosiahnuť úplnú rovnakosť vo vesmíre a u ľudí chce potlačiť akúkoľvek výnimočnosť.
A možno na konci tejto nebezpečnej cesty nájde Meg svojho otca...
Ale to už musíte zistiť vy sami :)


info:
vydal: Aktuell, 2009
počet strán: 196
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 12+
pre dievčatá aj pre chlapcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára