nedeľa 15. novembra 2015

Slávna päťka

Pojinkove prehorúce novinky


Slávna päťka - Enid Blyton


Mnohé decká túžia po dobrodružstve (aj dospelí, len to už nepriznajú). Ozajstnom, pravom, nefalšovanom. Hľadanie, pátranie, objavovanie. A k tomu skvelí kamaráti, s ktorými vytvoria partiu, pretože so skutočným priateľom ide všetko ľahšie a lepšie sa zdolávajú nebezpečenstvá. 
A takmer každý si o takom skvelom dobrodružstve aj rád prečíta. 

Existuje pomerne dosť kultových kníh pre mládež, ktoré spracúvajú tento námet, ale len niekoľko je ich naozaj legendárnych.
Jednou z najznámejších je Slávna päťka. Akurát sme sa v novom vydaní dočkali druhého dielu. Dúfam, že postupne vyjdú všetky, lebo veru, je ich neúrekom. Slávna päťka by sa už dala označiť za knižný seriál. Ale to nie je na škodu. Kvalita neklesá, ako sa niekedy pri dlhšej sérii stane, takže sa môžme riadiť heslom: čím viac, tým lepšie :) Ak si hrdinov obľúbite, už sa s nimi nebudete chcieť rozlúčiť. Našu partiu tvoria dvaja chlapci a dve dievčatá a... piatym členom je ich bystrý psík. A ich príbehy zaujmú rovnako divčatá ako chlapcov, to je na nich skvelé. Sú stavané doslova pre každého. Jediná podmienka je, aby čitateľ túžil prežiť dobrodružstvo :)
Výborná vec je, že oslovia aj širšiu vekovú kategóriu, no ideálnym vekom je 8-12 rokov. To je presne to obdobie, kedy sa do takýchto príbehov čitateľ najlepšie vžije.

V prvej časti sa figure ozajstný ostrov pokladov!
A v druhej zas deti objavia podzemné chodby, ktoré sa vydajú preskúmať... 

Knižky vychádzajú vo vydavateľstve Slovart, majú novú úpravu a mäkký obal. Každá má okolo 150 strán. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára