pondelok 19. marca 2018

35. máj alebo Konrád cvála do Oceánie

Pojinko odporúča:




35. máj alebo Konrád cvála do Oceánie - Erich Kästner


Tak sa zdá, že pekne postupne nám tu povydávajú celého Kästnera! Táto knižka sa v slovenskom preklade objavuje vôbec prvý raz! A aká je, okrem toho, že tradične výborná, ako sa dá od Kästnera čakať?
Je tu vážnosť i humor, ale v opačnom pomere, než sme zvyknutí z jeho ostatných a známejších kníh. Teda veľa, veľa, veľa humoru, od úplného začiatku až po samotný koniec, dalo by sa povedať, že je to humoristický román pre deti, a len sem-tam, zato však s mimoriadnou účinnosťou tu sú porozsievané podnetné témy volajúce po tom, aby ste sa nad nimi zamysleli.
Ale hlavne, príbeh je od začiatku do konca fantastický, priam až absurdný. Je tak úplne odlišným od ostatných, realistických príbehov pre deti, ktorými sa autor preslávil. Ale môžem konštatovať, že i tento druh príbehov zvláda spisovateľ s bravúrou sebe vlastnou. 
A o čom to je konkrétne? Nuž, ak si pamätáte na snovú pasáž z Emila a detektívov, tak budete v obraze. V podstate sa jedná o literatúru nonsensu nie nepodobnú napríklad takej Alici v krajine zázrakov. Iste, máme tu chlapca a aj dej je celkom iný a nápady nové, ale je to dobrodružstvo na podobný spôsob. Dobrodružstvo, do ktoré sa vstupuje cez čarovnú skriňu, nepripomína vám to niečo? Veru, možno sa pán Lewis inšpiroval...

A k príbehu samotnému:
Školák Konrád trávi deň u svojho obľúbeného pojašeného strýka, ale nemá dobrú náladu, pretože má napísať sloh o Oceánii. To preto, aby si potrénoval predstavivosť, ktorú vraj nemá bohvieakú. Tak sa teda tej úlohy zhostí. Spolu so svojím strýkom a cirkusovým koňom, ktorý vie jazdiť na kolieskových korčuliach sa vydávajú na opačný koniec sveta. Navštívia krajinu lenivcov, olympiádu plnú osobností minulosti - pozor na Napoleona a Cézara!, prevýchovný tábor pre zlých rodičov či veľkomesto budúcnosti. A ešte oveľa viac! Až kým konečne nedorazia do vytúženého cieľa. Ale beda, je už sedem hodín a doma musia byť ešte pred večerou!!!

Táto knižka je presne rovnako bláznivá ako jej názov. Veru, takéto niečo je možné zažiť len vo štvrtok na 35. mája!


info:
ilustrácie: Horst Lemke (dokonalé, milé a vtipné čiernobiele ilustrácie, ktoré sú pôvodné)
vydal: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2016
počet strán: 142
trošičku širší formát, ako je zvykom u Kästnerových knižiek, pevná väzba
vek: 9+
väčšmi pre chlapcov, ale iste zaujme aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára