nedeľa 26. júla 2015

Hobit

Pojinko odporúča


Hobit - J. R. R. Tolkien


Prečo píšem o niečom tak známom? Veď Hobbita čítal hádam každý. A ak aj náhodou nie, tak určite o ňom už počul. Takže prečo? Nebojte, nie je to nosenie dreva do lesa - nuž preto, lebo táto knižka stála na počiatku toho, čo dnes voláme fantasy. Preto, lebo je to výborná knižka, a teda si svoje miesto v Pojinkovej knižničke zaslúži. 
Dodnes mám v živej pamäti ako jedenásťročný Pojinko (och, tie červíčky majú ale dlhý život!) dostal do rúk knihu s týmto zvláštnym názvom a začítal sa do nej. A bol prekvapený. A nevedel sa od nej odtrhnúť. A tááááák veľmi sa mu páčila, ako dovtedy žiadna. Najprv si hovoril - to je ale zvláštna rozprávka - a potom: "a pri tom je to aj výborný dobrodružný príbeh!". No čo vám budem hovoriť, bolo to moje prvé stretnutie s fantasy a veru nie posledné! 
Ak chcete začať s fantastikou, Hobbit je tou najlepšou voľbou. Na rozdiel od rozsiahleho a dosť komplikovaného Pána prsteňov, je táto pomerne útla knižka prístupná aj pre mladších čitateľov. Veď pre nich je vlastne aj určená. V príbehu pekne vynikne rozprávkovosť a skutočná radosť z dobrodružstva! Úchvatné, exotické prostredie fiktívnej Stredozeme a nebezpečenstvo, ktoré číha na nášho hrdinu doslova na každom kroku, to sú lákadlá, ktoré priťahujú ďalšie a ďalšie generácie čitateľov akéhokoľvek veku, ale je to ideálne čítanie hlavne pre staršie deti a mládež. Nenáročné, priamočiare putovanie nabité akciou (nie náhodou nesie román podtitul Cesta tam a zase späť), skvelo napísané a s krásnym posolstvom. Veď aj niekto malý a nie práve odvážny, ak má dobré úmysly a veľké srdce, sa môže stať skutočným hrdinom. 

Takže ak ste knihu ešte nečítali a máte chuť na niečo fantastické - na taký žáner a na niečo tak dobré :), neváhajte po nej siahnuť.

info:
vydal: Slovart, 2012
počet strán: 232
klasický formát, máte na výber verziu v mäkkej aj pevnej väzbe
veková hranica: 11+
pre chlapcov aj pre dievčatá



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára