štvrtok 30. júla 2015

Kroniky Narnie

Pojinko odporúča

 

Kroniky Narnie - C. S. Lewis

 

A máme tu ďalšiu legendárnu fantasy sériu, ktorú ako verím, tiež nikomu predstavovať netreba. A už to bude znieť otrepane, no pri máloktorých knihách je to zároveň tak pravdivé; že na príbehoch z čarovného sveta Narnie vyrástli mnohé generácie čitateľov. Už desaťročia patrí k najobľúbenejším a najpredávanejším detským knihám. Vlastne, v rámci fantastiky pre mladších bola desiatky rokov vôbec najznámejšia a najčítanejšia až do príchodu Harryho Pottera. A dnes? No povedzte mi, čo je zlé byť na úžasnom druhom mieste? Tým nemyslím, že jedno by bolo lepšie ako druhé, neporovnávam, lebo je to niečo navzájom úplne odlišné. Spája ich len žáner a počet titulov v sérii, ktorých je takisto sedem. Narnia je ale typ klasického rozprávkového fantasy, kde sú všetky diely ságy určené skôr pre mladých čitateľov. Ak by som už Narniu mal k niečomu prirovnať, tak skôr k Pánovi prsteňov, len pre nižšiu vekovú kategóriu. Nakoniec, Tolkien a Lewis boli dobrí priatelia, jeden druhému dávali čítať svoje diela a vzájomne si pri písaní radili. Ale prečo Narniu takto zdĺhavo opisovať? Je to nutné? Ak vás aj náhodou obišla, je lepšie rovno sa do nej začítať. 
Ale aspoň pár slovami: skupina detí nájde priechod do akéhosi paralelného sveta: Narnie. Ibaže Narnia nie je obyčajná druhá Zem, je to kúzelný svet. A možno práve tie deti rozhodnú o jeho budúcom osude, pretože nad Narniou visí hrozba.

Priznám sa, že Kroniky Narnie mám ohromne rád, a do veľkej miery pre jej krásnu atmosféru a potom tiež pre silné kresťanské posolstvo o boji za dobro a ideál rytierskosti, ktorý naprieč všetkými knižkami rezonuje.
Och, ako rád by sa do Narnie dostal aj červíček Pojinko...
Rozhodne odporúčam! 

info:
ilustrácie: Pauline Baynes (pekné čiernobiele kresby)
vydal Slovart, 2014
7 dielov v pevnej väzbe
ideálny vek je okolo 9/10 rokov (ale kľudne aj pre starších)
rovnako super pre chlapcov ako aj pre dievčatá

a keďže na rozdiel od pevne daného poradia častí Harryho Pottera je v následnosti jednotlivých dielov Narnie trošku chaos, pretože autor ich napísal v inom poradí než v akom po sebe nasledujú z hľadiska dejovej postupnosti, tak uvádzam poradie:

1. Čarodejníkov synovec
2. Lev, šatník a čarodejnica
3. Kôň a jeho chlapec
4. Princ Kaspián
5. Dobrodružstvá lode Ranný pútnik
6. Strieborná stolička
7. Posledný boj


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára