streda 15. júla 2015

Šibalova príručka šikovných mačiek

Pojinko odporúča

 

na Hviezdoslavov Kubín a či len tak pre radosť:

 

Šibalova príručka šikovných mačiek - T. S. Eliot

 

Viem aký je vždy veľký problém nájsť tú správnu knihu básničiek vhodnú na recitačnú súťaž. Buď sú to príliš jednoduché detské riekanky alebo rovno poézia pre dospelých. A len kde-tu sa objaví niečo medzi... No a táto nadmieru nápaditá a milá zbierka je ako stvorená práve pre staršie deti. V anglicky hovoriacich krajinách je to už kult, ale u nás je napriek tomu táto slávna, rozkošná a nadmieru originálna kniha básní o mačkách, prakticky neznáma. Výborný preklad Jána Gavuru hádam túto nespravodlivosť napraví, i keď neskoro, ale predsa... Veľmi dobrý ťah je aj, nám nič nehovoriace anglické mená miest a postáv, lokalizovať na Slovensko. A prekladateľ to robí, naviac, šikovne.
Knihe takmer nemám čo vytknúť. Pekná úprava, vtipné ilustrácie na úrovni, a to najdôležitejšie - samotné básne sú naozaj literárne vyspelé. Žiadne riekanky či veršovačky, ale sofistikované básne. Ale žiaden strach, rozhodne to nie je na úkor detskej hravosti. A niet divu; veď autor bol nositeľom Nobelovej ceny za literatúru. V tomto prípade sa rozhodol zostúpiť z piedestálu "vysokej poézie" a vystúpiť na piedestál ešte vyšší ;) - napísať niečo pre radosť svojich krstných detí. A aby som nezabudol, keď už tu máme taký mačací týždeň, Eliot túto knižku určite zamýšľal aj ako poctu týmto svojským a zlatým stvoreniam.

ak sa chciete dozvedieť viac o pirátovi Grutigrovi, starom kmetovi Deuteronomovi, všetečnej Rumbum Rite, tajomnej Makavite či kúzelníkovi Mistofelovi, skúste do tejto knižky nahliadnuť a možno prepadnete poézii rovnako ako Pojinko :)

info:
ilustrácie: Mária Čorejová
vydalo: Občianske združenie Slniečkovo, 2015
počet strán: 64
väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 6 až 100 :)
pre každého kto má rád mačky :D


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára