streda 28. októbra 2015

Johanka

Pojinko predstavuje


Príhody o Johanke - Toňa Revajová


Pojinko už toho o malej-veľkej hrdinke kníh pre dievčatá, Johanke, počul veľa. Táto sympaťáčka a veľká beťárka :) je veľmi obľúbená ako medzi rodičmi, tak aj deťmi. A raz sa dokonca Pojinko vyskytol na besede s pani autorkou a musí povedať, že aká milá huncútka je Johanka, tak presne taká je aj jej stvoriteľka - pani Revajová. Akoby pani spisovateľka nikdy nezostarla a navždy jej ostalo veľké srdce malého pojašeného dievčaťa!
No a keď prednedávnom uzrela svetlo sveta ďalšia, v poradí už štvrtá knižka o Johanke, Pojinko si na to spomenul a rozhodol sa, že Vám ju musí priblížiť.

Takže!... Johanka je (na začiatku prvého dielu) štvrtáčka a to so sebou prináša všetky možné i nemožné problémy. Jeden sa vyskytne, keď sa majú presťahovať na dedinu - a Johanka je mestské dieťa - do "Zapadáčika". A ako už výstižný názov prezrádza a ako sa hovorí :D - tam líštičky, srnčeky a jelenčeky dávajú dobrú noc. Ale to neznamená, že by si to tam Johanka nemohla obľúbiť. Veď taký život má svoje čaro!

A Johanka je veľmi šikovné, rozumné a na svoj vek vyspelé dievča, ktoré oplýva svojským humorom, no zachováva si detskú hravosť. Celá knižka (a všetky knižky zo série) sa nesú v milom, zábavnom duchu. Ale autorka sa nebojí citlivo podať ani vážnejšie témy, napríklad ako Johanke chýbajú kamaráti, a tak si začne dopisovať. Najskôr využije jedinú schránku v Zapadáčiku, v ďalšom dieli pribudne počítač a email - autorka je moderná a rozumie deťom. Príde ďalšie sťahovanie a jej mama si dorába školu, navyše Johanka je z neúplnej rodiny, takže zďaleka nie všetko je idylické.
Takže, zlom väz, Johanka!

Knižky nasledujú v takomto poradí (dajú sa ale čítať aj poprehadzovane či samostatne):

1. Johanka v Zapadáčiku
2. Zlom väz, Johanka!
3. Tvoja Johanka
4. Johankina veľká rodina






Knižky sú realistickou rozprávkou zo života detského hlavného hrdinu, s ktorým sa čitateľ rád identifikuje. Veľkým a unikátnym spestrením sú kratučké komiksové stripy, ktoré slúžia ako ilustrácie.
Jediné, naozaj jediné, čo knižke vytýkam je riadkovanie a veľkosť písma. Je možné, že niektoré deti s tým budú mať problém, všetko je to totiž... drobnučké! 
A tak si musel Pojinko vyleštiť a nasadiť svoje okuliarky :)

Johanka a Pojinko Vás pozývajú na milý čitateľský zážitok.


info:
Ilustroval Ďuro Balogh. Vydáva Slovart. Každá knižka má okolo 150 strán, je v pevnej väzbe a je vhodná pre dievčatá vo veku okolo desať rokov a viac.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára