štvrtok 15. októbra 2015

Medvedík Paddington

Pojinko predstavuje:





Medvedík Paddington - Michael Bond


Medvedík z divokého Čiernočierneho Peru sa ocitá v civilizovanom Londýne! 
Malý osamotený medvedík, ktorého sa ujme britská rodina, dajú mu meno podľa železničnej stanice, kde ho nájdu a veľmi si ho obľúbia. Stane sa ich právoplatným a plnoprávnym členom. Medvedík, ktorý nosí klobúk a kabát, medvedík čo rozpráva a miluje marmeládu - to je náš Paddington! A keďže je tak trochu "vidiečan", pre kultúrne (a druhové :)) odlišnosti sa neraz vie dostať do poriadnych ťažkostí. Ale problémy, ktoré spôsobí svojej novej rodine nie sú prekážkou pri tom, aby sa nemali radi.

To je táto klasika detskej literatúry. Medvedík Paddington je dnes už pojem. A pre Angličanov znamená toľko, čo pre slovenské deti Smelý zajko. 

Pojinko si Paddingtona veľmi obľúbil. Milé, úsmevné príbehy sú plné nevtieravého a jemného humoru. No je to predovšetkým nadmieru sympatický hlavný hrdina, ktorý robí knižky favoritom pre menšie i väčšie deti. Na Medvedíkovi Paddingtonovi a jeho dobrodružstvách ma veľmi oslovilo aj to, akú širokú vekovú skupinu detí dokáže zaujať. Má jednoducho veľmi pekné, veselé a pritom nijako zbytočne okázalé kúzlo.

U nás vyšli prvé tri príbehy o Paddingtonovi:

1. Medvedík Paddington
2. Poznáte už Paddingtona?
3. Paddington, pomocník na pohľadanie






a ako vidíte na poslednom obrázku, dá sa kúpiť aj set všetkých troch dielov.

Michael Bond však napísal o Paddingtonovi dobre vyše dvadsať kníh! (Pojinka by veru zaujímalo, či u nás niekedy vyjdú aj ďalšie knihy)
Niektoré sú regulérne časti, iné verzie medvedíkových príhod pre malých čitateľov, ďalšie zas krásne obrázkové knižky plné nádherných farebných ilustrácií. V klasických Paddingtonových príbehoch je totiž vo farbe len obálka. Ale to vôbec nevadí. Čiernobiele kresby Peggy Fortnumovej sú jednoducho rozkošné!
Aha:





Michael Bond (autor) aj Peggy Fortnumová (ilustrátorka) ešte žijú a hoci sú už obaja veľmi staručkí, stále ešte tvoria! Takže im držme palčeky (ja ako červíček celé telo), aby spojili svoje sily ešte aspoň pri jednej knižke! A i keď sú obaja preslávili vďaka Paddingtonovi, treba spomenúť, že ich dielo je veľmi bohaté. Michael napísal množstvo kníh pre deti a bol za svoju celoživotnú prácu ocenený Rádom Britského impéria - za mimoriadne zásluhy v oblasti detskej literatúry. A verili by ste, že Peggy obdarila svojimi kresbami vyše osemdesiat knižiek?!

Medvedík Paddington je už s Anglickom neodmysliteľne spätý. Na stanici, podľa ktorej nesie meno, nájdete takúto sochu:


a hádajte kto je ten pán vľavo? Prezradím, že to je sám pán spisovateľ :)
Po celom Londýne bolo pred nejakým časom na krátky čas inštalovaných 50 (!) sôch medvedíka a jednou z obľúbených turistických atrakcií bolo nájsť a navštíviť všetky z nich. Aj takáto milá kampaň sprevádzala nedávny hraný film. Ale o tom neskôr :)
A na slávnom nástupišti je mu dokonca venovaný celý, celučký obchod! Hovorili, že ste boli v tom veľkomeste a nepriniesli ste si so sebou suvenýr medvedíka? No tak to teda ani nehovorte :) Tu je fotka obchodu plná mackov z peru:





Ak ste čítali pozorne, určite ste sa pozastavili nad tým, prečo práve z Peru a čudujete sa. Pojinko veru tiež netušil, že tam žije tento rozkošný druh malého medveďa. To on poslúžil ako predobraz nášho hrdinu.
Tu je! A ako ten huncút vyplazuje jazyk :)



No a pre Paddingtonovu popularitu bolo len otázkou času, kedy sa zjaví v televízii a vo filme (a nepatrí sa zabudnúť ani na divadelné hry). 
Prvý raz sa na obrazovky dostal už v roku 1975 a išlo o seriál zložený z veľkého počtu krátkych častí. Spracovanie je veľmi zaujímavé. Samotný medvedík je rozpohybovanou bábkou a svet, v ktorom sa pohybuje je akoby dvojrozmerný a vystrihnutá z papiera. uznávam, že to znie čudne, ale výsledok je veľmi zaujímavý a má veru niečo do seba.


Potom sa písal rok 1989 a diváci sa dočkali už klasického kresleného seriálu. Pozrite sa naňho, no nie je chutnučký? :)


A prišiel rok 2008 a nový seriál.


Ale to sa už schyľovalo k natáčaniu hraného filmu! Akého medvedieho herca však obsadiť do tejto role? A tak padla voľba na počítačové efekty. Nie je to tak dávno, čo sa Pojinko priplazil do kina, aby videl ako to dopadlo.
A dopadlo to veľmi dobre.
Lepšie však vidieť ako počuť, takže tu je trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=scn6pM1tcoY

Film je krásny, ale čo ešte knižka!
Tak čo beťári, dostali ste chuť na marmeládu a na čítanie Medvedíka Paddingtona? :D

info:
Knihy u nás vydáva Slovart, sú menšieho formátu a každá má zhruba 150 strán. A sú vhodné doslova pre každého bez rozdielu veku a pohlavia. Stanete sa aj vy fanúšikovia?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára