nedeľa 18. októbra 2015

Zostaň, kde si, a potom odíď

Pojinko odporúča


Zostaň, kde si, a potom odíď - John Boyne





John Boyne píše veľmi dobre, takže si na neho ešte v našej knižničke určite posvietime, ale začnime od konca: pozrime sa teraz na tú knižku, čo mu (u nás na Slovensku) vyšla ako posledná.

Je to príbeh chlapca Alfieho, ktorý je zasadený do Anglicka v období I. svetovej vojny. Och, teda vtedy ju ešte ľudia volali Veľká vojna, nevedeli, že o niekoľko rokov príde ešte horšia a budú ich musieť začať číslovať. Smutné, však? Zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľný a zlí, ale nemusí to byť vždy tak. Táto knižka nám hovorí o tom, že aj keď je ťažká doba, netreba sa na ňu vyhovárať, lebo dobrými môžme ostať tak či tak, len musíme ostať verný svojim zásadám. A netreba sa báť byť odvážnym. Och, akú zvláštnu vetu som napísal... Je takmer tak zvláštna ako sám názov knižky, ale rovnako ako sa na konci vysvetlí, čo presne názov znamená, aj ja vysvetlím, čo som tým myslel. V knihe totiž vystupuje aj Alfieho sused Joe, ktorý je zároveň kamarátom jeho otca. Joe, odmieta ísť bojovať, lebo je pacifista, myslí si, že nikdy nie je správne ublížiť druhému, či ísť nebodaj zabíjať do vojny. A ostatní ho majú za zbabelca, neznášajú ho za to a dokonca na neho útočia. Lenže Joe je práve odvážny zoči voči ľuďom, ktorí ním pohŕdajú, nemá strach, len si stojí za tým, čomu úprimne verí. 
A Alfieho otec je rovnako odvážny. Považuje za svoju povinnosť ísť brániť vlasť a preto dobrovoľne narukuje. Chce tiež ochrániť svojich najbližších.
Čo si myslíte, kto z nich bol odvážnejší? Pojinko si myslí, že obaja. Každý svojím spôsobom. A pekné na tom je, že navzájom sa chápu a nič si nevyčítajú, sú to dobrí priatelia. Skúste porozmýšľať nad tým, čo by ste robili na ich mieste Vy.

Ale o tomto nie je knižka, to je len vedľajšie. Pre príbeh je dôležité to, že z vojny sa Alfieho otec nevráti... Sľúbil synovi, že sa čoskoro vráti, no uplynú štyri roky a zdá sa, že otec nemohol sľub dodržať. A my spolu s Alfiem rastieme a snažíme sa pomôcť jeho mame, ktorá musí pracovať v nemocnici na dve zmeny, aby uživila rodinu v tvrdých podmienkach, kedy každý bojuje s chudobou a nedostatkom. Alfie chodí na vlakovú stanicu čistiť topánky a tajne mame podsúva ťažko zarobené peniaze, aby sa mali lepšie.
A potom, celkom náhodou, Alfie zistí, že jeho otec žije! A je dokonca v Anglicku. Lenže hrôzy vojny ho natoľko zasiahli, že musí byť na psychiatrii. Alfie si zaumieni, že svojho milovaného otca privedie domov. A takého aký bol pred vojnou!
Či sa mu to podarí a čo všetko pri tom zažije, to nebudem prezrádzať. Skúste Alfiemu pomôcť aj Vy. Ako? No predsa čítaním tohto krásneho príbehu :)

Napriek vážnej téme je dej prístupný mladšiemu čitateľovi a všetko je majstrovsky podané tak, aby to bolo vhodné pre vekovú kategóriu, ktorej je kniha určená.
Čaká nás dojímavý, citlivý príbeh o ľudskej statočnosti a nezlomnosti a tiež láske. Lebo len, keď sa máme radi, dokážeme spoločne s úspechom čeliť veľkým prekážkam.
Je to veľmi hodnotná knižka!

info:
vydal: Slovart, 2015
počet strán: 216
klasický formát, tvrdá väzba
veková hranica: 10+
pre chlapcov, ale aj pre dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára