sobota 28. novembra 2015

Tuláčik a Klára

Pojinko upozorňuje na knižku:

 


Tuláčik a Klára - Erik Jakub Groch

 

Túto pôvabnú knižku je už možné považovať za modernú klasiku? Moderná klasika - vraj to je nezmysel? Nuž, nie v prípade tejto knihy. Prvý raz vyšla v roku 2002 a už sme sa stihli dočkať tretieho vydania, a aj to už je pomaly vypredané! Ak chcete, aby Vás potešili kratučké a dušu pohladzujúce príbehy dvoch veľkých kamarátov - psíka Tuláčika a dievčatka Kláry, neváhajte sa po nej poobzerať, lebo kto zaváha... bude ukrátený o nežný a nehu vzbudzujúci zážitok. Aj Pojinko sa pri čítaní roznežnil :), osobne je toho názoru, že autor do slov (a ilustrátor do obrázkov) preniesol kúsoček neba.

Hoci je knižka určená pre prvočitateľov, nie je dobré začať s ňou priskoro, lebo si nie som istý, či by na nepripraveného čitateľa mala žiadúci účinok. Určite by na neho zapôsobila pocitovo, no možno by ju nie celkom pochopil. Tu sa natíska veľmi vzdialené prirovnanie k Malému princovi. Druhá vec je, či je niečo takéto na škodu. Zrejme nie, pretože deti dokážu pochopiť citom to, k čomu dospelí potrebujú zapojiť rozum. Ale tí citlivejší z nich iste nájdu v knižke zaľúbenie a otvorí sa pred nimi celkom nový rozmer príbehov. 
Textu je málo, no navyše nie je jediné slovo a významné miesto prináleží aj milým, akoby mierne rozostreným a rozpitým (nie opitým! :D) ilustráciám. 

A tak jediná malá výčitka smeruje k trošku melancholickej atmosfére, ktorú niektoré príbehy vyžarujú. Niežeby sa tam nehodila, ale nemusí to na každého zapôsobiť dobre. Preto ju nemôžem odporúčiť univerzálne a hocikomu. Avšak nebojte sa - knižka nie je ani náhodou smutná a inak je úžasná! Veď aj získala ocenenie Najkrajšia kniha roka...


info:
ilustrácie: Ľuboslav Paľo
vydala: Knižná dielňa, 2011
počet strán: 80
trošičičku väčší, mierne atypický formát
veková hranica: 6+
pre dievčatá aj pre chlapcov 



2 komentáre:

  1. Dobrý deň, zháňam túto knižku pre dcéru, konkrétne toto vydanie z roku 2002, nemáte ju náhodou na predaj? :) dakujem, Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, je mi veľmi ľúto, no nevlastním ju. Mal som ju požičanú z knižnice...

    OdpovedaťOdstrániť