streda 2. novembra 2016

Pojinkova strašidelná noc 2

Pojinkova téma


Strašne strašidelná noc 






Stretol sa rok s rokom :) A Pojinkovi sa veru zdá, že od minulej Strašidelnej noci uplynulo len pár týždňov... a hľa, je tu zas ďalšia! Neviem aký máte názor na Halloween. Ale to je vlastne jedno, nemusíte ho mať radi, môžte ho milovať, dôležité je to, či Vás bavia hrôzostrašné príbehy a či sa radi bojíte! Lebo Pojinko veľmi. Veľmi, veľmi rád.
A chce sa s Vami podeliť o tú jedinečnú tajuplnú atmosféru. Povievajúce záclony, vrźganie schodov, tajomné tiene, horiace sviečky...
... a milý dúšik, ktorý sa bojí seba samého :D

Bojazlivé strašidielko - Zuzana Boďová




Strašenie je veru ťažkým chlebíkom! O tom sa presvedčíme v tejto milej a veselej knižke, ktorá (napriek názvu titulného príbehu) nie je ani trochu strašidelná, ako v prvom rade a to celkom jednoznačne - milá a veselá. Obsahuje niekoľko nápaditých rozprávok, ktoré na seba nenadväzujú, ktoré so sebou nesúvisia, z ktorých ale každá je pekne napísaná a obsahuje pekné poučenie. Dajú sa teda čítať nezávisle na sebe. Trebárs na každú noc jednu kapitolu. Ako príbehy pred spaním. O bojazlivom dúšikovi je len ten prvý a úvodný. V ostatných sa zoznámime s ďalšími netradičnými hrdinami. Napríklad s dobromyseľným obláčikom ;)


info:
ilustrácie: Jarmila Šaušová (milé a pomerne ojedinelé ilustrácie - sú podarené)
vydal: Erad, 2013
počet strán: 96
trošku väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 5+
pre chlapcov a dievčatá


Fantómová Ada a hrôzostrašná oslava 

napísal a nakreslil: Chris Riddell




Určite si pamätáte na prvý diel mimoriadne štýlovej, zimomriavky vyvolávajúcej (to však hlavne od smiechu :D), najmä ale vtipnej a nápaditej série o dievčati vyrastajúcej na strašidelnom zámku: Fantómová Ada a myší duch. Trvalo to niečo vyše roka, no dočkali sme sa! Máme tu pokračovanie. Rovnako štýlové, rovnako zimomriavky vyvolávajúce (hlavne však bránicu štekliace) a rovnako nápadité, ako bol jej predchodca. Pripravte sa na nefalšovanú atmosféru viktoriánskeho Anglicka. Samozrejme poriadne štylizovanú a poriadne sparodovanú. Dočkáme sa v nej napríklad strelenej súťaže šéfkuchárov!!!
A veľkým lákadlom sú aj ilustrácie autora, bez ktorých by sa kniha nezaobišla! Sú minimálne rovnako dôležité ako text. Nesmieme zabúdať ani na zvieratko vo vedľajšej úlohe, tento raz to bude medvedica. A na konci nás čaká... nespomínate si už na prvú časť? No predsa komiks!


info:
vydal: Ikar, 2016
počet strán: 240
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 9+
skôr pre dievčatá


Demonata - Darren Shan


1. Lord Zarmut                                        2. Zlodej z temnoty



A teraz už niečo skutočne hrôzostrašné! Hoci predošlé dve knižky, o ktorých Pojinko písal, využívali kulisy strašidelného príbehu, neboli to strašidelné príbehy v pravom zmysle slova. Odvíjal sa nich o pekný dej, čakalo nás ponaučenie a predovšetkým vtip. Na to bol v nich kladený dôraz. A v tom nemali jedinú chybičku. A čo je dôležité, boli určené menším čitateľom, mladším deťom v prvom prípade a starším deťom v prípade druhom. Prvé dva príbehy z cyklu Demonata sú ale z celkom iného súdku. Sú písané pre násťročného čitateľa a nižšie vekové kategórie by po nich siahať nemali. Pojinko síce nerád niečo zakazuje, ale určité veci by mali byť prístupné až od istého veku. To veru nie je rozmar, to je snaha neuškodiť, ale práve obohatiť toho ktorého čitateľa a jeho vnútorný svet, jeho dušu. 
Toto je totiž čistokrvný horor. Ako hlavný hrdina je tu možno mládenec a drsné scény nie sú opisované nijako prehnane detailne, no knihy sú naozaj vnímané ako horory pre mladých a garantujem Vám, že pri čítaní Vám budú stáť vlasy dupkom na hlave. A tie zimomriavky sa naozaj dostavia, to Vám tiež sľubujem. Autor je dobrý rozprávač, a tak sa rýchlo ponoríte do príbehu, kde sa prelína svet démonov a ľudí. A naši chlapci sa budú musieť fakt činiť, pretože v týchto príbehoch po nich pôjdu skutočné príšery...

info:
vydaval: Slovart, 2012 a 2013
počet strán: obe niečo málo pod tristo strán
klasický formát, pevná väzba s prebalom
veková hranica: 14+
pre chlapcov

1 komentár:

  1. Pojinko prosím napíš mi na xarra246@gmail.com chcem s tebou niečo "predebatiť" :-)

    OdpovedaťOdstrániť