sobota 15. apríla 2017

Lietajúca trieda

Pojinko odporúča




Lietajúca trieda - Erich Kästner

 

Pojinkovi sa dostalo tej cti, že vo svojej knižničke môže predstaviť knihu jednoznačne patriacu do zlatého fondu detskej literatúry, knihu ktorá však bola dosiaľ pre slovenského čitateľa málo známa. A to je pritom jej autor skutočne a bez preháňania svetozným. Erich Kästner je veru velikán nad velikánov. A keď sa začítate do tohto diela, pochopíte prečo je to tak. Príbeh z chlapčenskej internátnej školy skrátka každého zaujme a chytí za srdce. A či už budete prežívať lapajstvá alebo vážne chvíle, veselé i smutné udalosti, zistíte, že spisovateľ Vás svojím prístupom, svojimi radami a v neposlednej rade svojím rozprávačským majstrovstvom nesmierne duševne obohatil. A samozrejme aj pobavil. Príbeh bol prvý raz vydaný už v tridsiatych rokoch minulého storočia, ale je stále platný a aktuálny. Sila priateľstva, potreba porozumenia, úcty a vzájomnej pomoci, tak ako medzi deťmi navzájom, tak aj medzi deťmi a dospelými zaznieva naprieč celou knihou.

Blížia sa Vianoce a s tým spojené zimné prázdniny, na ktoré sa všetci chlapci tešia. A blíži sa tiež predstavenie komediálnej divadelnej hry, na príprave ktorej sa žiaci skutočne nadreli. Hru nazvali Lietajúca trieda (odtiaľ názov knihy) a má byť vyvrcholením školského večierka. A verte mi, za ten necelý mesiac sa toho stihne veľa odohrať. Napríklad sa zúčastníme veľkej snehovej bitky, ktorá vzplanie z rivality, čo panuje medzi dvoma školami, alebo odhalíme minulosť tajomného Nefajčiara (tak chlapci prezývajú čudáka, s  ktorým sa spriatelia) a pokúsime sa mu pomôcť. Alebo zistíme čo podstúpi bojazlivý Palino na ceste za odvahou. Čaká na nás dobrodružstvo, vtipné aj dojímavé momenty.
Cez niekoľko hlavných postáv spoznáme život na internáte. Zoznámime sa s talentovaným a obľúbeným "Džonym", ktorý ale prežil v minulosti ťažké chvíle lebo je sirotou, s Martinom, ktorý to doma nemá ľahké, lebo jeho otcovi sa nedarí nájsť si prácu, a tak sú veľmi chudobní, s roztomilým Paľkom, ktorý ale hľadá predovšetkým rešpekt a uznanie a jeho najlepším kamarátom, odvážnym boxerom Matúšom, ktorý má zas problémy s učením. A mnohými ďalšími. Žiakmi aj učiteľmi, z ktorých má každý osobitú povahu a každý je niečím iným špecifický a výrazný.

Pojinko bol z knižky uveličený. Je tak skvelo napísaná a obsahuje také krásne myšlienky! Je to aj úžasný príklad toho, ako vhodne, zaujímavo a prístupne sa môže starším deťom a mládeži podať hlbšie posolstvo. To, že sa autor nebojí zabŕdnuť ani do vážnych tém, ktorým sa iní spisovatelia píšuci pre túto vekovú kategóriu aj dnes radšej vyhýbajú oblúkom, o tom svedčí úvod knihy, kde sa Erich Kästner sťažuje na jedno nemenované dielo, ktorú mu poslal istý spisovateľ: 

"Napokon som si vzal detskú knižku, ktorú mi poslal sám jej autor, a čítal si ju. Ale čoskoro som knižku opäť odložil. Tak ma nahnevala! Aj vám poviem prečo. Tento pán chce deťom, ktoré čítajú jeho knižku, normálne nahovoriť, že sú neustále veselé a že od samého šťastia nevedia, čo robiť! Tento neúprimný pán sa tvári, akoby detstvo bola prechádzka ružovým sadom.
...
Je totiž jedno, či plačeme pre rozbitú bábiku, alebo preto, že, niekedy neskôr, stratíme priateľa. V živote nikdy nezáleží na tom, nad čím smútime, ale na tom, ako veľmi smútime. Bohuprisahám, že detské slzy nie sú o nič menšie a často vážia omnoho viac než slzy veľkých."

Pojinko bol z knižky uveličený. Ale to som už tuším písal... :)
info:
ilustrácie: Walter Trier (jednoduché, ale vtipné čiernobiele kresby)
vydal: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2011
počet strán: 128
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 10+
pre chlapcov
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára