streda 5. apríla 2017

Svetozár

Pojinko odporúča

 


Svetozár - Andrea Gregušová


Ďalšia knižka od Gregušovej, júchú-juch! 
A po prečítaní tejto knižočky Pojinkova láska ku pani autorke, teda - čo to trepem, chcel som povedať: KU KNIŽKÁM od pani autorky, vôbec neochabuje, naopak kvitne. Je v plnom rozpuku. Alebo by sa lepšie hodilo vymyslieť nejaké okrídlené, operené vtáčie prirovnanie? Napríklad čosi v tom zmysle, že láska smeruje do výšin unášaná holubími krídlami... Čo Vy na to? Nie je to príliš domotané a popletené? Musíte my teda pomôcť, inak to nevidím... Ale nesmie v tom porekadle chýbať holúbok.
A prečo nesmie?
Veď táto knižka je o holuboch! Holúbkoch a holubičkách. 
Možno knižka nesie meno Svetozár, a áno, s týmto milým chlapíkom sa na stránkach knihy naozaj stretneme a ukáže sa byť dôležitým, ba priam nenahraditeľným, podobne ako jeho operení kamaráti, no skutočnými hrdinami nie sú ani tak ľudia, ako práve nenávidené a milované operence.
A prečo nenávidené?
Hádam medzi takých ľudí nepatríte, ale veru mnohí pokladajú holuby za škodné, škodlivé a škodiace zvieratá a hovoria, že sú to operené krysy. Hmm, akoby na operených kryskách malo byť niečo zlé...
A prečo milované?
No... dôvodov je celý rad, ale prečo presne, to sa dozviete v tejto knižke.
A aj outsider ako Svetozár a aj nenávidené (vtedy ešte ufrflanými ľuďmi v meste nenávidené) vtáčiky sa môžu ukázať, presne ako som povedal, potrebnými, až nenahraditeľnými! A snáď sa stanú aj milovanými :)
Ale dozvieme sa toho o dosť, o veľa, o mnoho a aj oveľa a omnoho viacejcejcej! :) Veď taký krásny príbeh musí obsahovať aj krásne a nežné posolstvo kamarátstva a lásky, nežné ako pohladenie holubím krídelkom.
No ale Pojinko sa tu rozplýva nad knižkou a Vy stále neviete o čom, že to vlastne je. Prepáčte, hneď to napravím: táááákže: téééééda: eeeeehm: ako povedať veľa a nič neprezradiť? Tak ešte raz, na druhý pokus: jedna nemenovaná mestská rada sa v jednom nemenovanom meste uznesie, že sa treba holúbkov zbaviť! Ale po čase začnú všetkým ľuďom chýbať, veď čože je námestie bez holúbkov? A tak sa rozhodnú o pomoc požiadať Svetozára, priateľa holubov...
Viac už naozaj neprezradím!

No dobre, snáď len predsa niečo prezradím. Ilustrácie sú svojím spôsobom vyložene roztomilé. Pojinko mal z nich spočiatku trošku rozpačitý pocit, no vzápätí zistil, že mu mimoriadne sadnú. Sadnú ako... eee, toto prirovnanie radšej vynecháme, beťári ;) 

a ak chcete nazrieť do vnútra knižočky, kliknite na tento odkaz: http://egresmagazin.sk/2016/12/04/mame-novu-knizku-o-svetozarovi-a-holuboch/


info:
ilustrácie: Alica Raticová
vydal: občianske združenie Egreš, 2016
počet strán: 48
klasický formát, pevná väzba
na veku v tomto prípade ozaj nezáleží :), ale orientačne: 5+
pre chlapcov aj dievčatá

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára