pondelok 10. apríla 2017

Princezná a Curdie

Pojinko upozorňuje na knižku:

 


Princezná a Curdie - George MacDonald


Chrabrý banícky chlapec sa vydáva zachrániť kráľovstvo...
A ako to už vo fantastike často býva, bude sa snažiť o záchranu ríše, ktorá je v osídlach zla. V tomto prípade chod kráľovstva ovplyvňujú zlí a sebeckí radcovia, kvôli ktorým neresť bujnie aj u bežného ľudu. Keď je chorý kráľ, je chorá aj jeho zem. A Curdie s Irene sa oboch pokúsia uzdraviť.
Tak už sa nedočkavý Pojinko dočkal! Čoho? No predsa druhého dielu, pokračovania knižky Princezná a goblin. Spomínate si ešte na ňu? Ak nie, urobte kuky-kuk na osvieženie pamäti: http://pojinko.blogspot.sk/2016/09/princezna-goblin.html
Aby som ale predsa len knižku aspoň trošku uviedol, tak musím povedať, že ide o netradičnú viktoriánsku rozprávku (veru, tak dááávno bola knižka napísaná) a dnes by sme ju neváhali označiť ako rozprávkovú fantasy. Za zmienku určite stojí aj taká zaujímavosť, že spisovateľovo dielo tvorí prapočiatok žánru fantasy a v mladosti ho veľmi radi čítavali autori ako Lewis či Tolkien (i keď ten sa nebál svojho predchodcu aj skritizovať). Predstavte si; je dokonca možné, že bez MacDonaldových čarovných príbehov, plných snových výjavov, by sme zrejme nemali Narniu alebo Hobbita v takej podobe, akú poznáme dnes (preháňam? možno, ale ktovie ako by to bolo?).

Čo sa príbehu týka, takmer plynulo nadviažeme na dej prvej časti tejto utešenej dilógie. Juj, tak dlho som chcel použiť toto slovko "dilógia" a konečne sa mi naskytla príležitosť! Trilógií a iných -lógií je veľa, ale dvojdielnych knižných dobrodružstiev je pomerne poskromne. A predsa si Pojinko vo svojom nadšení povzdychne: toto je snáď prvý raz, kedy by spisovateľa nekrotil, tak ako by rád krotil mnohých dnešných spisovateľov v ich "ukecanosti" (v súčasnosti je ohromne populárne písať nekonečné seriály a siahodlhé ságy), ale naopak by ho prosil, aby napísal ešte jedno pokračovanie. Koniec je totiž taký skratkovitý a "ustrihnutý", že neprinesie čitateľovi zadosťučinenie, vyložene sa tam žiada jeho rozvitie, rozpísanie, a to kľudne na celú novú knihu... A to ani nehovorím o úplnom závere! Jasné, jasné, koniec je klasicky rozprávkový, šťastný a dobrý. Ale ten záver, ten dodatok, no to je na milú Jarmilu, ako hovorieva Pojinkova babka. A prečo? No, pretože je smutnučký!!! :( A vôbec nekorešponduje s tým, ako sa to dosiaľ všetko pozitívne vyvíjalo. Pojinko síce chápe autorov zámer a prečo to spravil tak, ako to spravil, ale aj tak sa na neho hnevá.
A napriek tomu sa mi táto knižka páčila. Svojím spôsobom bola očarujúca a, poviem to bez okolkov, Pojinka vskutku aj očarovala. Je presne ako jej predchodkyňa, krásna a vznešená. S trochou dobrodružstva a troškou humoru. Ale to je ako so vzácnym korením: aj to predsa treba dávkovať po štipkách. O to výraznejšie potom vynikne. A najmä knižka oplýva prekrásnymi a silnými myšlienkami, vyzýva deti k tomu, aby sa stali skutočnými rytiermi a princeznami. Ľuďmi, ktorí sú do života vyzbrojení statočnosťou, dobrotou, skromnosťou a obetavosťou. Viera a láska, také je hlavné knižné posolstvo. A to, spolu s neskutočnou, fantastickou atmosférou Pojinka pritiahlo a nepustilo. Aj keď je text písaný archaickým jazykom, tak preklad je veľmi dobrý a autorov sloh takmer poetický, takže je z toho zážitok. Pojinko by ho pripodobnil k západu slnka. Niečo má s touto knihou spoločné.
Takže hoci príhody odvážneho baníka, mládenca Curdieho a spanilej princeznej Irene nemôže odporučiť každému, možno dokonca len málokomu, pretože pre nižšiu vekovú kategóriu je autorov štýl príliš komplikovaný, pre starších je možno zas priveľmi detský, inému môže pripadať až nadmieru zasnený či zastaraný, verím, že niekoho môže opantať svojím osobitým kúzlom. To sa nakoniec stalo aj Pojinkovi. Možno sa v deji nájdete a zhliadnete aj Vy. Autor Vás predsa ponúka k tomu, aby ste sa vydali na púť za vlastným srdcom. K ušľachtilosti a dobru.

Osobitne oceňujem aj to, že oproti minulému dielu ubudlo chýb v texte a tých prekrásnych ilustrácií je tu podstatne viac!


info:
ilustrácie: Eva Baloghová (jedinečné, skvostné ilustrácie, veľmi podobné tým v prvej knižke, len ich je viac)
vydal: Porta Libri, 2016 
počet strán: 264
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 10+
pre chlapcov aj dievčatá 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára